Slovensko od ledna zavádí elektronické mýto

Bratislava - Od 1. ledna začíná na Slovensku platit elektronické mýto. Mýtní skříňku budou muset mít všechna vozidla nad 3,5 tuny a autobusy jedoucí po slovenských dálnicích, rychlostních silnicích i silnicích I. třídy. Přestože čas se krátí, zaregistrovaných autodopravců je málo.

Registrační centra zejí prázdnotou, palubní jednotky čekají na nové majitele, mnozí si ale dávají na čas. Vánoční klid se tak už brzo může změnit v chaos. „Očekávali jsme skoro 60 tisíc vozidel, k dnešnímu dni máme zaregistrováno víc než 20 tisíc, což je poměrně málo,“ stěžuje si na nezájem řidičů ředitel zákaznických služeb Sky Toll Miroslav Mikulčík. 

Velký počet neregistrovaných kamionů a autobusů vyvolává obavy, že v lednu způsobí na hranicích a na cestách zácpy. Provozovatel mýta proto uvažuje, že některá prodejní centra nechá otevřená nonstop. 

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Mýtné je podle řidičů moc drahé

Na leden se chystá i mýtní policie, už nafasovala nové vybavení, přibrala nový personál. Na případné neplatiče bude dohlížet skoro 50 mýtných bran, pokuty budou vysoké, mohou dosáhnout až výše 1660 eur.   

I bez pokut navíc mají dopravci těžké hlavy, registrace se jim zdá příliš komplikovaná, poplatky za instalaci palubních jednotek a hlavně mýtné zase příliš vysoké. Cena od 6 do 21 centů se některým zdá přehnaná. Prý v zahraničí je mýtné levnější a jsou tam i lepší cesty. Poplatky za instalaci palubních jednotek chce ministerstvo dopravy řešit do Vánoc, na změny mu ale už mnoho času nezbývá.