Berlusconi si nechá opravit obličej na klinice ve Švýcarsku

Milán - Předseda italské vlády Silvio Berlusconi byl dnes propuštěn z milánské nemocnice svatého Rafaela. Léčil se zde od neděle, kdy ho napadl a v obličeji poranil psychicky narušený muž. Premiér vyšel z nemocnice s ovázanou tváří a nosem a z automobilu pak pokynul shromážděným reportérům, které pořádkové síly zadržovaly v uctivé vzdálenosti. V následném prohlášení vyzval k dialogu a odsoudil násilí. Italský premiér se bude nyní zotavovat, následně pak chce podstoupit zákrok na švýcarské klinice, který by mu měl z tváře odstranit šrámy.

Ministerský předseda v prohlášení vyzval Italy k dialogu a vyslovil se pro uklidnění politického ovzduší. „Z těchto dní si zapamatuji dvě věci: nenávist některých lidí a lásku spousty Italů,“ uvedl Berlusconi v poselství. „Jestliže z toho, co se stalo, vyplývá, že si více uvědomujeme nezbytnost umírněnosti a větší poctivosti v italské politice, pak moje bolest nebyla zbytečná.“ Podle jeho slov nemůže v demokracii převážit „násilí kamení ani - a to je ještě horší - násilí slov“.

Berlusconi byl podle svých slov potěšen, že jej v nemocnici navštívili představitelé opozice, včetně jejího vůdce Piera Luigiho Bersaniho. Vyjádřil přání, aby se všichni jeho odpůrci skutečně dokázali čestným způsobem distancovat od těch, kdo nabádají k násilí.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

Ve Švýcarsku se už jednou Berlusconi nechal vylepšit

Třiasedmdesátiletý politik se vzhledem k tomu, že má rozbitý obličej, rozhodl nechat si ho opravit tak, aby i nadále mohl platit za svůdníka. V příštích dnech se chce vypravit na soukromou kliniku do Švýcarska, kde si nechá vyhladit jizvy na obličeji. 

Na klinice Ars Medica v Gravesanu ve Švýcarsku nebude přitom Berlusconi poprvé, už před šesti lety tu podstoupil zkrášlovací zákrok.

Berlusconi odjel do své vily v Arcore

Ministerský předseda odjel z nemocnice do své vily v Arcore, asi 15 kilometrů za Milánem, kde se bude zotavovat. Musel tento týden zrušit všechny své schůzky, včetně účasti na kodaňském summitu o změnách klimatu. Jeho osobní lékař a primář nemocnice svatého Rafaela Alberto Zangrillo ve středu uvedl, že premiér má otok ve tváři, obtížně přijímá potravu a někdy bylo třeba přistoupit k umělé výživě. Zangrillo potvrdil, že premiér by se měl v nadcházejících 15 dnech zdržet veřejných vystoupení.

Massimo Tartaglia, který jej zasáhl suvenýrem v podobě milánského dómu, byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví a je ve vězení, ačkoli jeho právníci požadovali alespoň dočasné umístění do psychiatrické léčebny.