Arabská BBC začne vysílat příští týden

Londýn - Britská veřejnoprávní BBC od příštího úterý začne vysílat i v arabštině. Dnes to oznámil ředitel stanice Hosam El Sokkari. Neskrýval přitom, že arabská BBC chce soutěžit se zavedenými stanicemi regionu, především s katarskou Džazirou. BBC Arabic Television bude k dispozici na kabelovém nebo satelitním vysílání v severní Africe, na Blízkém východě a v oblasti Perského zálivu.

Mediální odborníci ovšem upozorňují, že tamější mediální trh už je přesycený a že stanice měla vzniknout už před pěti lety. Budoucnost televize je tedy nejistá.
 
Zprvu bude nová stanice vysílat dvanáct hodin denně, v létě ale přejde na celodenní programové schéma. Nová BBC bude první stanicí této společnosti, která vysílá do zahraničí a zároveň je placená z veřejných zdrojů - přesněji z rozpočtu ministerstva zahraničí. To financuje už rozhlasový BBC World Service. Kvůli vzniku arabské stanice před několika lety skončilo i české rozhlasové vysílání této stanice.
 
BBC už teď arabským zemím nabízí rozhlasové vysílání a internetové zpravodajství. Podle BBC nyní poslouchá arabské vysílání BBC World Service asi 13 milionů lidí a arabské internetové stránky, které budou od pondělí rovněž v novém pojetí, mají milion unikátních návštěvníků každý měsíc.
   
BBC Arabic Television bude mít 250 zpravodajů v 72 odbočkách na celém světě. BBC tak jako jediná bude mít v oblasti k dispozici tři média, tedy včetně rozhlasu. Na druhé straně se dobývá na trh, kde už jednou s televizí neuspěla a který je dnes silně obsazen arabskými satelitními televizemi.