Berlusconiho trápí bolesti v šíji, v nemocnici bude do čtvrtka

Milán – Italského premiéra Silvia Berlusconiho po útoku stále trápí bolesti v šíji. Při nedělním incidentu utrpěl těžké poranění na obličeji, v nemocnici svatého Rafaela strávil již třetí noc. Zůstane tu do čtvrtka a v příštích 10 až 15 dnech se nezúčastní žádných veřejných akcí. Útočníkovi Massimu Tartagliovi hrozí za útok na italského ministerského předsedu pět let, jeho právníci žádají, aby byl umístěn do psychiatrické léčebny.

„Přetrvávající bolest v šíji lékaře trochu znepokojuje,“ řekl premiérův mluvčí Paolo Bonaiuti v televizi RAI. Bolestmi v šíji šéf vlády trpěl již před nedělním poraněním. Bonaiuti také řekl, že Berlusconiho zejména velmi potěšil úterní telefonát amerického prezidenta Baracka Obamy, který mu popřál brzké uzdravení.

Třetí Berlusconiho ráno na klinice začalo stejně jako obyčejně: premiér se dožadoval denního tisku, řekl mluvčí a prohlásil o něm, že je jako „sopka, která se ráno probouzí k erupci“. „Je to velký pracant, bude velmi těžké, ba až nemožné, udržet jej v klidu, daleko od práce a povinností,“ dodal Bonaiuti. Podle Berlusconiho osobního lékaře Alberta Zangrilla má ale premiér stále bolesti a nemůže sám pořádně jíst.

Berlusconi ruší veškeré schůzky

Berlusconi již musel zrušit pondělní setkání s černohorským premiérem Milem Djukanovičem. Dnešní cestu na kodaňský summit o klimatu musel také zrušit. V této chvíli je dokonce nejistá i tisková konference na závěr letošního roku, řekl Bonaiuti.

Právníci Massima Tartaglii, který jej v neděli napadl, žádají, aby byl jejich klient, jenž léta trpí psychickými obtížemi, umístěn do psychiatrické léčebny. Tartaglia byl obviněn z úmyslného těžkého ublížení na těle a umístěn do izolace v milánském vězení. Hrozí mu nejméně pět let vězení.

Zraněný Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24