Írán otestoval zmodernizovanou raketu

Teherán - Írán vyzkoušel zmodernizovanou raketu středního doletu Sadžíl-2. Oznámila to íránská státní televize. Předchozí typ této rakety měl dolet 2 tisíce kilometrů, což znamená, že tyto střely mohou zasáhnout Izrael nebo základny Spojených států v Perském zálivu. Raketový test přišel v době rostoucího napětí kolem íránského jaderného programu. Pentagon zkoušku odsoudil s tím, že zpochybní prohlášení Íránu o jeho mírových záměrech.

Íránská státní televize přerušila dnes vysílání a oznámila, že byla úspěšně provedena zkouška nové rakety. Prý šlo o vysoce rychlostní raketu typu země-země s doletem zhruba 1 930 kilometrů. Některé zdroje hovoří o dvoustupňové střele s tuhým palivem. Nová střela by měla být přesnější než její předchůdkyně.

Íránský ministr obrany Ahmad Vahídí po úspěšném testu v televizi prohlásil, že nová raketa bude účinným odstrašovacím prostředkem. „Vzhledem k její rychlosti a schopnosti vyhnout se radarům ji není možné zničit protiraketovými systémy,“ prohlásil.

Brown: Test rakety přiblíží nové sankce

Vývoj nových raket znepokojuje především Izrael, který se obává útoku ze strany Íránu. Prezident Mahmúd Ahmadínežád se totiž nechal několikrát slyšet, že Izrael by měl být vymazán z mapy. Írán provedl raketovou zkoušku vzápětí poté, co americké Sněmovna reprezentantů schválila zákon o sankcích proti zahraničním společnostem, které dodávají Íránu pohonné hmoty.

Britský premiér Gordon Brown zareagoval na test rakety tak, že je to prý další krok k tomu, aby mezinárodní společenství posílilo sankce proti Íránu. „Pro mezinárodní společenství jde o vysoce znepokojující téma. Přiblíží to nové sankce, budeme to posuzovat velmi vážně,“ řekl Brown po setkání s šéfem OSN Pan Ki-munem.

Íránci naposledy rakety testovali při zářijovém vojenském cvičení. Prověřili tenkrát rakety krátkého, středního i dlouhého doletu.