Panenka Barbie slaví v burce své padesátiny

Londýn - Panenka Barbie dostala nový oblek, vůbec poprvé se sexy hračka oblékne do tradičního muslimského oděvu. Nová Barbie od firmy Mattel má na sobě burku, která ji halí od hlavy až k patě. Celkem 500 panenek v typických oděvech různých světových kultur vzniklo u příležitosti dobročinné dražby, která se koná v italské Florencii v rámci oslav letošních 50. narozenin této legendární hračky.

Oblečky 500 panenek, které se budou dražit ve Florencii, navrhla designérka Eliana Loreanová. Výtěžek z akce dostane humanitární organizace Save the Children. Peníze by měly dopomoci některým dětem v zemích, kde zuří válečné konflikty, aby se vrátily do školy. 

Panenka Barbie na sebe za posledních 50 let vzala různé podoby, od sexy ženy až po dívku na invalidním vozíku. Panenky, které symbolizují různé světové kultury, dopomáhají tomu, aby děti lépe přijímaly kulturní rozdíly. 

„Vím, že dřív byla Barbie vnímána jako špatný vzor pro dívky, ale ve skutečnosti je posláním Barbie přesvědčit ženy, že mohou být tím, čím chtějí,“ uvedla britská sběratelka Barbie, pětatřicetiletá Angela Ellisová, která vlastní více než 250 panenek. „Domnívám se, že je pro dívky skutečně důležité, aby měly příležitost hrát si s Barbie, která je podle jejich názoru reprezentuje, ať už jsou odkudkoli,“ dodala.   

Barbie uvedla na trh v březnu 1959 americká podnikatelka Ruth Handlerová. V roce 1961 panenku doplnil přítel Ken.

Vydáno pod