Odbory British Airways vyhlásily přes Vánoce a Nový rok stávku

Londýn – Posádky letů společnosti British Airways (BA) chtějí od 22. prosince do 2. ledna stávkovat. Rozhodly o tom dnes odbory palubního personálu společnosti. Důvodem jsou změny v pracovních smlouvách a propouštění. Přerušení práce letušek vážně naruší provoz v době Vánoc a Nového roku. Společnost British Airways se snaží omezit náklady, které jsou v době poklesu počtu cestujících stále příliš vysoké.

Pokud ke stávce skutečně dojde, bude to první stávková akce palubního personálu u firmy od roku 1997. Odbory předložily návrh na stávku členům k hlasování a pro přerušení práce se v něm dnes vyslovilo 92,5 procenta členů. „Jsme připraveni diskutovat o čemkoli,“ prohlásil na tiskové konferenci náměstek generálního tajemníka odborového svazu Unite Len McCluskey.

Společnost uvedla v prohlášení, že je znepokojena krokem odborů, který „zásadním způsobem poškodí statisíce cestujících“. Dopadům stávky se nevyhne ani Praha, odkud BA létají na londýnské letiště Heathrow.

„Každý zákazník British Airways, který si pořídil letenky na kterýkoliv let, jenž se má uskutečnit ve dnech 22. prosince 2009 až 2. ledna 2010, si může v současné době bezplatně svůj let překnihovat na jiný termín, který nebude případnou stávkou ohrožen,“ sdělila šéfka českého zastoupení BA Anna Ingham-Grant. Podle ní by měli cestující hledat aktuální informace na webu společnosti.

Odbory nevidí realitu, tvrdí ředitel BA

Společnost British Airways minulý měsíc oznámila dalekosáhlé reorganizační změny, které mají výrazně snížit náklady a pomoci firmě přežít současnou nepříznivou situaci. Společnost v důsledku hospodářské recese, která snížila poptávky po přepravě, trpí velkými ztrátami. Za první pololetí finančního roku do konce září vykázala ztrátu 208 milionů liber (asi šest miliard Kč) a tržby za toto období klesly o 14 procent.

Firma má v plánu zrušit 1 700 pracovních míst, zmrazit mzdy a nabídnout novým zaměstnancům nižší platy. Generální ředitel British Airways Willie Walsh v dnešním vydání listu Daily Mail uvedl, že palubní personál dostal od odborů zavádějící informace o nezbytnosti a spravedlnosti úsporných opatření.

„Naše odbory palubního personálu si odmítají přiznat, co se děje kolem,“ řekl Walsh s odkazem na hlubokou ekonomickou recesi a ostrou konkurenci. „Ačkoli odbory směřují k sebedestrukci, já nedovolím, aby společnost British Airways padla,“ dodal.

Letadla British Airways
Zdroj: ČT24