Evropané se dohadují o příspěvku na klima, Česko dá 300 milionů

Brusel - Česká republika poskytne chudým státům na boj s klimatickými změnami v letech 2010 až 2012 zhruba 300 milionů korun. Premiér Jan Fischer to oznámil na summitu Evropské unie, která o této otázce ve čtvrtek večer v Bruselu jednala. Přestože se první den zasedání lídři členských států na konkrétní částce za celou unii neshodli, očekává se, že dnes, kdy vrcholná schůzka EU pokračuje, státy své nabídky upřesní. Do pomoci se nejspíše zapojí více než polovina zemí.

Češi pro příspěvek nebudou muset hledat nové finance. Peníze totiž poputují z finančních prostředků vyčleněných na rozvojovou pomoc. Podle premiéra však ale dosud není rozhodnuto, do kterých regionů světa česká pomoc nakonec přijde.

Členské státy EU zatím údajně přislíbily, že pro období následujících tří let by celá unie mohla chudým zemím přispět kolem čtyř miliard eur, což je zhruba 103 miliard korun. To je ale výrazně pod očekáváním nynějšího švédského předsednictví EU. Původně se totiž počítalo s částkou mezi šesti a sedmi miliardami eur.

Více než polovina zemí přispěje

Předseda Evropské rady Frederik Reinfeldt však zůstává optimistou. „Je to na dobrovolném základě. V pátek dospějeme k lepší číslici,“ uvedl. Už před jednáním více než půlka z 27 členských zemí podle něj přislíbila příspěvek.

Kolik přispějí další státy EU?

(částky jsou v přepočtu na Kč)

Velká Británie ………………………. 22,8 mld.  

Švédsko …………………………….. 20,6 mld.

Belgie …………………………………. 3,9 mld.

Slovensko …………………………….. 232 mil.

Maďarsko kvůli finanční krizi přispět nehodlá

EU se již zavázala, že sníží do roku 2020 emise skleníkových plynů o 20 procent a pokud se k podobným závazkům odhodlají i další světové velmoci, tak o 30 procent. O boji s klimatickými změnami v současnosti jedná světová klimatická konference v dánské Kodani. Na ní chtějí politici najít nástupce takzvaného Kjótského protokolu, který upravuje globální snižování emisí v současnosti.