Metropolí Izraele i Palestiny by měl být Jeruzalém

Brusel – Hlavním městem Izraele a Palestiny by měl být Jeruzalém. Shodli se na tom ministři zahraničí Evropské unie. Návrh švédského předsednictví, že by se měl východní Jeruzalém stát hlavním městem zamýšleného palestinského státu, neprošel. EU se přitom několik dní v kuse dohadovala na konkrétním znění svého postoje k Izraeli, ale konečný text je prakticky jen opakováním přístupů, které unie hlásá již několik let.

EU dlouhodobě sice vidí řešení napjaté situace na Blízkém východě ve vzniku samostatné Palestiny, ale zároveň chce, aby byl Jeruzalém hlavním městem obou států, tedy i Izraele. Švédové tuto praxi narušili před pár dny, kdy izraelský tisk odhalil, že do textu zařadili zmínku o východním Jeruzalémě jako o metropoli Palestinců.

„Jestliže má být (na Blízkém východě) skutečný mír, cesta k němu musí být nalezena skrze jednání o statusu Jeruzaléma jako budoucího hlavního města dvou národů - Izraele a Palestiny,“ uvedli ministři v závěrečném textu. Otázka Jeruzaléma je pro Izrael obzvláště citlivá, protože jej považuje za nezpochybnitelné hlavní město židovského národa. Ve městě se však nachází i celá řada významných křesťanských a muslimských míst. Jeruzalém je především třetí nejsvětější místo islámu.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)