Moldavští komunisté zablokovali volbu prezidenta

Kišiněv - Všichni opoziční komunističtí poslanci opustili před dnešní volbou moldavského prezidenta parlament. Odsoudili tak předem k nezdaru šance na zvolení jediného kandidáta, šéfa demokratické strany Mariana Lupua, kterého navrhla parlamentní většina. Komunisté mají 48 ze 101 mandátů; pro zvolení prezidenta bylo nutných 61 hlasů, takže vládní koalici, která má 53 mandátů, chybělo osm hlasů. Jelikož se poslancům nepodařilo zvolit prezidenta ani při dnešním druhém pokusu, má předseda parlamentu a úřadující prezident Mihai Ghimpu právo rozpustit parlament a vypsat nové parlamentní volby. Podle nového zákona tak ale může učinit nejdříve za rok po posledním rozpuštění, tedy až po červnu příštího roku. Do té doby bude mít země prozatímní hlavu státu.

Předák komunistů Vladimir Voronin ukončil druhý a poslední mandát na postu prezidenta v září, od té doby se strany nemohou domluvit na kandidátovi, který by získal potřebný počet hlasů.

Situaci v Moldavsku se nedaří stabilizovat od jara, kdy dubnové parlamentní volby, v nichž zvítězili komunisté, skončily velkými demonstracemi. Opoziční strany tehdy obvinily komunisty z volebních podvodů a odmítly podpořit jejich kandidátku na prezidenta - premiérku Zinaidu Greceaniiovou. Pro zvolení jí chyběl jediný hlas. Po dvou neúspěšných kolech hlasování byl parlament podle zákona rozpuštěn. Po červencových předčasných volbách, po nichž se už komunisté ocitli v opozici, zformovaly vládnoucí většinu opoziční strany s 53 mandáty.