Oba kandidáti tvrdí, že vyhráli prezidentské volby v Rumunsku

Bukurešť – Druhé kolo prezidentských voleb v Rumunsku dopadlo velmi těsně. Televizní stanice TVR s odvoláním na ankety u východů z volebních místností ohlásila, že se prezidentem stal šéf sociálních demokratů Mircea Geoana se ziskem 50,8 procenta hlasů, jeho rival, dosavadní prezident Traian Basescu prý obdržel 49,2 procenta. Podobné výsledky uvádějí i další rumunské televizní stanice, některé ovšem přinesly i opačné výsledky. Takové prezentoval i sám Basescu, který je přesvědčen, že volby vyhrál on. První oficiální výsledky mají být oznámeny zítra ráno.

„Je to nádherný večer pro demokracii. Dosáhli jsme vítězství,“ prohlásil Geoana. Řekl, že doufá, že odstupující prezident se vyrovná s hořkostí porážky a umožní demokratické předání moci.

Podobně těsně dopadlo už první kolo voleb před dvěma týdny. Tehdy Basescu předstihl Geoanu o pouhých 1,29 procenta hlasů. Dnes byl levicový kandidát považován za mírného favorita díky podpoře od vedení liberálů, jejichž kandidát Crin Antonescu byl v listopadu třetí a do druhého kola nepostoupil. Basescu měl v prvním kole 32,44 procenta hlasů, Geoana 31,15 procenta a Antonescu 20,02 procenta.

Telefonát Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Volební účast byla vysoká

Tři různé průzkumy pořádané u východů z volebních místností dávají sociálnědemokratickému předákovi od 50,7 do 51,2 procenta hlasů. Pouze čtvrtý průzkum vyznívá ve prospěch dosavadního prezidenta, který podle něj může počítat s 50,4 procenta. Všechny se ale nezávisle na výsledku shodují na vysoké volební účasti. K prezidentským volbám podle nich dorazilo kolem 57 procent Rumunů.

Basescu i Geoana voličům slíbili, že zemi vyvedou z politické a hospodářské krize, která je v Rumunsku označována za nejhlubší za posledních dvacet let. Kampaň před druhým kolem byla provázena osobními výpady: Geoana mimo jiné obvinil dosavadního prezidenta, že podněcuje politickou nestabilitu a zneužívá tajné služby pro sledování svých oponentů. Basescu naopak tvrdil, že jeho protikandidát je pouhou figurkou v rukou podnikatelských a mediálních špiček.

Země potřebuje rozsáhlé reformy

Rumunsko očekává výsledky voleb s nadějí, že přispějí ke zklidnění politické scény. Mezinárodní měnový fond, který Rumunsku vytýká politickou nestabilitu a neschválení rozpočtu na rok 2010, v listopadu pozastavil vyplacení 1,5 miliardy eur, které mají Bukurešti pomoci vyplatit platy a důchody. Zahraniční partneři také zemi vyčítají velkou korupci. Rumunsko zažilo od začátku roku velký ekonomický propad a míra nezaměstnanosti se téměř zdvojnásobila na 7,1 procenta. Podle průzkumů si polovina obyvatel měst letos kvůli nedostatku peněz nekoupí ani vánoční stromeček.