V Bosně otevřen 80. masový hrob s oběťmi masakru ve Srebrenici

Sarajevo - Soudní experti v Bosně a Hercegovině otevřeli 80. masový hrob s ostatky zabitých bosňáckých (dříve muslimských) civilistů v roce 1995 při masakru ve Srebrenici. Z hrobu nedaleko Srebrenice bylo vyzdviženo na 100 pytlů s lidskými ostatky, ty nyní podstoupí analýzu DNA, která má pomoci s identifikací obětí masakru.

Srebrenici ve východní Bosně prohlásila OSN za chráněnou oblast, do které se uchýlily tisíce Bosňáků. Ale enkláva nebyla dostatečně chráněna a 11. července 1995 ji dobyly bosenskosrbské jednotky. Ty pak oddělily zajaté muže a chlapce a na 8000 z nich postřílely. Šlo o nejhorší masakr v Evropě od konce druhé světové války.

Vojáci poté oběti pohřbili v několika hrobech, následně některé hroby přemístili, aby zametli stopy. Podle bosenských údajů bylo doposud exhumováno na 6200 těl.

Identifikace těl je nesmírně zdlouhavá. Vojáci při maskování masových hrobů používali těžkou techniku, takže některé části jednoho těla se často najdou na zcela jiných pohřebištích. Experti tak musí identifikovat DNA každé kosti zvlášť. Vědci také porovnávají DNA s lidmi, které někoho od války pohřešují. Laboratoř v Bosně disponuje databází o více než 100 000 vzorcích.

Občanskou válku v Bosně a Hercegovině podle posledních odhadů nepřežilo na 100 000 lidí. Bojové operace ukončila v prosinci 1995 daytonská mírová dohoda. Země se poté vnitřně rozdělila na dva silně autonomní správní celky, muslimsko-chorvatskou Federaci Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskou.

Oběti masakru v bosenské Srebrenici
Zdroj: ČT24