Asijský kapr pustoší Velká jezera, rybáři ho proto otráví

Michigan - Kanadské úřady se rozhodly dočasně otrávit vodu v kanále vedoucím do jezera Michigan. Krajní opatření má uchránit sladkovodní Velká jezera před invazí takzvaného asijského kapra. Tato až 40kilová ryba totiž každý den zkonzumuje potravu v množství téměř poloviny své váhy, a protože nemá žádného nadřazeného predátora, je velkou hrozbou pro rybí populaci v jezerech. Předchozí překážky včetně elektrických sítí selhaly.

Asijský kapr je nezastavitelný, invaze sladkovodní ryby pustoší Michiganské jezero. Za den spořádají kapři 40 procent své váhy, což znamená kolem 16 kilogramů řas a planktonu denně. Kapři se navíc množí geometrickou řadou, potomky mají i třikrát do roka. 

Disharmonie v jezerním ekosystému ohrožuje už i místní rybářství. Ve vodách v Severní Americe asijští kapři totiž nemají žádného přirozeného predátora. Místní rybáři se proto rozhodli zakročit. Otráví vodu v kanále vedoucím do jezera, aby kapry vyhubili. Obětují tak i další ryby, aby Velká jezera očistili od nebezpečného rybího cizince. 

Asijský kapr se do Ameriky dostal v 70. letech, kdy sem byl zavlečen z Číny, aby sádky očistil od vodních řas. V 90. letech povodně způsobily, že se asijský kapr dostal do řeky Mississippi a jejích přítoků, až se nakonec dostal i do Michiganského jezera.