Itálie by mohla do Afghánistánu poslat až 1000 vojáků

Řím/Brusel - Italský ministr obrany přislíbil poslat do Afgánistánu dalších tisíc vojáků na boj proti Talibanu. O posílení afghánské mise dnes v Bruselu jednají ministři zahraničí NATO. Prezident Obama oznámil včera navýšení amerických jednotek o 30 tisíc. Generální tajemník NATO Rasmussen věří, že členové aliance dají dohromady alespoň 5tisícovou posilu. Česko by mohlo navýšit svoji misi až o sto vojáků.

Důležitou částí jednání v Bruselu bude také analýza situace v Afghánistánu a to, jak bude aliance dál posilovat své jednotky v této chudé středoasijské zemi sužované násilím. Ministři budou také hovořit o tom, že se Spojené státy rozhodly vyslat do Afghánistánu k boji proti povstaleckému hnutí Taliban dalších 30 000 vojáků. 

Italská média spekulovala o nasazení až 1500 nových členů italské armády k současným 2800 vojákům v Afghánistánu, toto číslo však italský ministr popřel. „Je to jen hypotéza, maximální kvóta, které nikdy nedosáhneme… Pohybujeme se pod ní,“ řekl. 

Studio ČT24 o posilách pro Afghánistán (zdroj: ČT24)

Na otázku, zda se skutečný počet pohybuje kolem tisícovky, La Russa odpověděl: „Řekl bych, že ano.“ Podle ministerstva by se italští vojáci mohli příští rok přesunout do Afghánistánu z mírových misí na Balkáně a v Libanonu.