Ani napodruhé v Austrálii zákon o emisní dani neprošel

Canberra - Australský parlament zamítl už druhý vládní návrh na zavedení emisních limitů pro velké znečišťovatele ovzduší. Opozice, která má v Senátu většinu, se postavila proti záměru kabinetu především kvůli obavám z možných dopadů na ekonomiku. Australský premiér Kevin Rudd doufal, že prosazení zákona učiní z jeho země lídra v boji proti klimatickým změnám. Na summit o klimatu do Kodaně ale nakonec pojede s prázdnýma rukama.

Rudd chtěl, aby Senát zákon o obchodu s emisemi schválil do začátku summitu o změnách klimatu v dánské Kodani příští týden. Kvůli obavám opozice, že emisní limity by měly neblahý dopad na ekonomiku, především na energetický sektor, ale balík už napodruhé neprošel. Rudd teď podle zákona může vyhlásit nové volby, které by ale zřejmě dopadly v jeho prospěch. Pak by mohl zákon prosadit ve společném hlasování obou komor. 

Program obchodování s emisemi (ETS) měl vést ke snížení produkce skleníkových plynů až o 25 procent do roku 2020. Šlo by o největší mimoevropský program, pokryl by 75 procent australských emisí.