Švédsko navrhne uznat východní Jeruzalém jako palestinské hlavní město

Jeruzalém - Švédské předsednictví chystá návrh na rozdělení Jeruzaléma. Podle izraelských médií chce příští týden předložit sedmadvacítce mírový plán, který počítá s východním Jeruzalémem jako hlavním městem budoucího palestinského státu. To se nelíbí izraelské vládě, podle níž navíc dokument připouští také jednostranné vyhlášení palestinské samostatnosti.

Švédský návrh sice nemá v EU valnou naději na úspěch, izraelské ministerstvo zahraničí přesto vydalo tvrdě formulované prohlášení, v němž unii od podobného kroku odrazuje s tím, že by poškodil věrohodnost EU coby blízkovýchodního zprostředkovatele a také celý mírový proces.

Izrael ve snaze přimět Palestince k obnově mírových rozhovorů vyslal v pondělí vládní inspektory, aby v židovských osadách na západním břehu Jordánu kontrolovali, jak se dodržuje vládní nařízení o zmrazení výstavby židovských osad. Vůdci osadníků se zmrazením nesouhlasí, brání se mu a tvrdí, že premiér ustoupil tlaku USA. Nespokojení jsou ale i Palestinci. Zákaz nové výstavby je podle nich nejen dočasný, ale také jenom částečný. Netýká se totiž východních čtvrtí Jeruzaléma, které Izrael obsadil stejně jako Západní břeh Jordánu v roce 1967. Později je ale připojil k západní části města a Jeruzalém prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Palestinci chtějí, aby byl zákaz nové výstavby trvalý a aby zahrnoval také východní Jeruzalém.