V nejvýchodnější části Ruska už začaly prezidentské volby

Moskva - V Rusku začaly prezidentské volby: volební místnosti se otevřely v neděli v osm hodin ráno místního času (sobota 21:00 SEČ) v nejvýchodnějších částech země, tedy na Kamčatce a na Čukotce. První odhady a předběžné výsledky budou moci být zveřejněny hned poté, co se uzavřou poslední z volebních místností v ruské Kaliningradské oblasti na břehu Baltského moře. Stane se tak ve 20:00 místního času, tedy v 19:00 SEČ.

V celé rozlehlé zemi s jedenácti časovými pásmy je připraveno přes 96.000 volebních místností pro přibližně 109 milionů voličů. V nejvýchodnější části země je jich registrováno asi 35.000.

Úřady očekávají volební účast okolo 70 procent. Opozice a někteří pozorovatelé však upozorňují, že podobně vysokého procenta může být dosaženo jen za aktivní pomoci státního aparátu, který plní příkazy Kremlu. Přibližně 200.000 voličů už volilo v takzvaném předběžném hlasování. Jednalo se především o Rusy v zahraničí, ale i o polárníky, námořníky či obyvatele od civilizace odříznutých osad na ruském Severu.

Favoritem hlasování je současný vicepremiér Dmitrij Medveděv, jehož kandidaturu podporuje i končící populární prezident Vladimir Putin. S Medveděvem, jehož vítězství je všeobecně očekáváno už v prvním kole, se o přízeň ruských voličů utkávají dva matadoři ruských politických bojů. Lídři ruské komunistické strany Gennadij Zjuganov a Liberálně-demokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij se účastnili většiny dosavadních prezidentských voleb. Outsiderem je veřejnosti v podstatě neznámý Andrej Bogdanov.