Rwanda se stala členem Commonwealthu

Kigali - Africká Rwanda se stala 54. členem Britského společenství. Potvrdili to dnes na vrcholné schůzce Commonwealthu v Trinidadu a Tobagu hlavní představitelé členských zemí. Bývalá kolonie Německa a Belgie je vedle Mosambiku teprve druhou zemí, která do Britského společenství vstoupila, aniž by měla britskou koloniální minulost či jiné blízké vazby na Británii.

Commonwealth je volným sdružením Velké Británie a jejích bývalých kolonií a dominií. Formální hlavou je britský panovník. Rwanda vyjádřila zájem o připojení ke Společenství v roce 2008, a to navzdory svým historickým vazbám na frankofonní země.

Diplomatické vztahy mezi Francií a Rwandou byly ale od roku 2006 přerušené v důsledku snahy francouzského soudce pohnat před mezinárodní tribunál prezidenta Paula Kagamu a jeho spolupracovníky kvůli údajnému podílu na atentátu na někdejší hlavu státu Juvénala Habyarimanu v roce 1994 a na následné genocidě. Paříž ale dnes oznámila, že problémy byly mezitím vyřešeny a „Rwanda a Francie se rozhodly obnovit své diplomatické vztahy“.

Robert Fremr a Marcel Gatsinzi v pořadu Světadílu (zdroj: ČT24)

Louise Mushikiwabová, rwandská ministryně informatiky:

„Moje vláda vnímá toto přijetí jako uznání obrovského pokroku, který naše země dosáhla během posledních 15 let.“

Při genocidě v roce 1994 bylo v mezikmenových bojích za 100 dnů zmasakrováno na 800 tisíc menšinových Tutsiů a desetitisíce umírněných Hutů.