Rusko vybírá nového prezidenta

Moskva - I když volby v Rusku jsou teprve na svém počátku, o výsledku voleb je v podstatě již předem rozhodnuto. Dmitrije Medvěděva, jednoho ze šéfů Gazpromu, si Vladimír Putin jako svého nástupce vybral sám. Podle posledního předvolebního průzkumu získá Medvěděv ve volbách 73 procent hlasů. Opozice volby kritizuje a označuje je za zmanipulované.

Předvolební kapaň v Rusku byla v podstatě nulová. Již od prosince, kdy Kreml uvedl, že podpoří svého kandidáta Medvěděva, ztratilo politické klání smysl. Kremelský kandidát Dmitrij Medvěděv byl například ve státní televizi v průměru 10krát častěji než všichni jeho soupeři dohromady.

Pro obyčejné Rusy jsou volby volným předáním moci z rukou Putina do rukou předem vybraného nástupce a způsob voleb většinou považují za řádný a nevidí v nich žádný problém. Otázkami zneužití státního aparátu se nezabývají a naopak oceňují, že Putinovská stabilita bude pokračovat.

„Víme, že protesty na celé věci nic podstatného nezmění. Je to ale pro nás věc principu. V Rusku je hodně nespokojených lidí a jejich protest proti zmanipulovaným volbám by měl být slyšet,“ řekl opoziční politik Garri Kasparov.

V posledních dnech se dostal na veřejnost satirický snímek „Volební den“, který si bere na mušku snad všechny poklesky současných ruských voleb, včetně masivního zneužívání státního aparátu. „Ten film odráží, co se kolem nás děje. Před pár lety, když jsme psali scénář, byla tahle cynická hra na volby možná ještě směšná. Teď je to opravdový problém,“ uvedl autor scénáře Leonid Barac.

Vydáno pod