Irácký ministr pro ČT: Věřím, že volby budou začátkem roku

Bagdád - „Nadcházející volby jsou jedny z nejdůležitějších v historii Iráku a věřím, že se budou konat počátkem příštího roku.“ V exkluzivním rozhovoru pro ČT to uvedl irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí. Reagoval tak na skutečnost, že lednový termín je ohrožen kvůli průtahům při schvalování volebního zákona, který vetoval a vrátil parlamentu viceprezident Tárik Hášimí. Volby byly také jedním z témat pracovní návštěvy českého ministra zahraničí Jana Kohouta v Bagdádu. Ministr uvedl, že Česká republika je připravena poslat do Iráku volební pozorovatele.

Hášimí vyslovil naději v brzký, hladký a demokratický průběh voleb i v to, že se budou konat v souladu s iráckou ústavou. Přesvědčení, že volební zákon nakonec parlamentem projde a volby se uskuteční počátkem příštího roku, vyjádřil v rozhovoru pro Českou televizi i ministr Zibarí. Volby označil za nejdůležitější v historii Iráku a klíčové pro jeho politickou, ekonomickou a bezpečnostní stabilitu

V souvislosti s chystaným stažením amerických jednotek ocenil ministr americkou invazi do Iráku, která v roce 2003 svrhla režim diktátora Saddáma Husajna. Připustil ale, že zdaleka ne všichni Iráčané to tak chápou, vděčnost vůči USA pociťují podle něj především oběti Husajnových represí. Vyslovil také obavu z rozpadu národní shody v zemi, která by vyvolala politické vzduchoprázdno. Každý by se podle něj pak musel o ochranu obrátit na příslušnou milici. „Sebedůvěra a prestiž země by se obrátily vniveč. To je moje největší noční můra,“ zdůraznil Zibarí.

Rozhovor s Hošjarem Zibárím (zdroj: ČT24)

Hošjar Zibarí:

„Mnozí z nás, kteří jsme byli oběťmi brutální represe, jsme hluboce Američanům zavázaní a vděční. (…) Já sám jsem byl v opozici i exilu a také jsem v horách bojoval proti režimu. Samozřejmě, že ne všechny irácké komunity byly v takové situaci.“

Česká republika se podílí na obnově Iráku od roku 2003, kdy byla svržena Husajnova vláda. Čeští experti proškolili několik tisíc iráckých policistů a cvičili také iráckou dopravní policii, diplomaty a soudce. Obchodní výměna je zatím nevyrovnaná. Letos výrazně vzrostl český export do Iráku. České firmy vyvezly za prvních osm měsíců do Iráku zboží za 1,2 miliardy korun, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku trojnásobek.

Jan Kohout a Hošjar Zibarí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod