Obama omilostnil krocana, obchodníci se chystají na „černý pátek“

Washington – USA dnes slaví Den díkůvzdání, který je jedním z největších amerických svátků a připadá tradičně na čtvrtý listopadový čtvrtek. Poprvé svátek slavili evropští osadníci v Americe roku 1621 jako poděkování za sklizeň a přežití první zimy. Ve 20. století se tento den stal v USA postupně počátkem vánočních nákupů, které začínají hned další den, v takzvaný černý pátek. Den díkůvzdání oslavili dnes tradičním krocanem i astronauti v raketoplánu Atlantis a tradiční milostí pro krocana také prezident Barack Obama.

Den Díkůvzdání patří v USA k nejoblíbenějším svátkům. A protože rodina má být v tu chvíli pohromadě,  je poslední listopadový čtvrtek dobou přesunů. Na cesty vyráží 38 milionů lidí - skoro dva a půl milionu z nich letadlem. Americké rodiny se setkávají u tradičního nadívaného krocana, americký prezident Obama už toho svého před slavnostním dnem tradičně „omilostnil“ a poslal do Disneylandu ve floridském Anaheimu, kde bude moci opeřenec v pohodlí dožít. 

Barack Obama:

„Kvůli takovým chvílím jsem kandidoval na prezidenta. Abych mohl omilostnit krocana a poslat ho do Disneylandu. Každý den jsem ale vděčný za výjimečnou odpovědnost, kterou mi Američané svěřili.“

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Původ tradice omilostňvání krocanů není jasný. Podle některých názorů ji lze vystopovat až k prezidentovi Abrahamu Lincolnovi, za něhož se začal pravidelně slavit Den díkůvzdání a který prý opeřence ušetřil na naléhání svého syna. Mnoho lidí ve Spojených státech naopak věří, že zvyk začal při úřadování prezidenta Harryho Trumana, neexistuje o tom nicméně jediný důkaz. Současná podoba tradice, kdy prezident krocana omilostní oficiálně, začala za George Bushe staršího.

Obchodníci se chystají na „černý pátek“

Američany v pátek po dnešním Dni díkůvzdání čeká nejrušnější nákupní den roku, který se považuje za začátek vánoční nákupní sezony. Tento den přináší také největší slevy elektroniky, ale i oblečení či hraček za celý rok. Řada obchodů tradičně otevírá už v pět ráno, někde dokonce už o půlnoci. Na 50 milionů Američanů si slevy ujít nenechá. Dokonce i loni, v době vrcholící krize, utratili v tento den víc než rok předtím, připomíná washingtonský zpravodaj ČT Michal Kubal.

Název černý pátek zřejmě vznikl ve Filadelfii v 60. letech jako popis komplikací, jimž museli řidiči a policisté čelit kvůli výjimečně silné dopravě způsobené náporem nakupujících. Později si jej přivlastnili obchodníci, aby označili dobu, kdy se jejich bilance přehoupává do černých čísel.

  • Obama na Den díkůvzdání omilostnil krocana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1263/126265.jpg
  • Den díkůvzdání slaví i americká armáda v Iráku autor: Petros Giannakouris, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1263/126270.jpg