Netanjahu chce na 10 měsíců zastavit výstavbu židovských osad

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navrhl desetiměsíční zmrazení výstavby židovských osad na okupovaném palestinském území. Chce tím přinutit Palestince k obnovení mírových jednání. Palestinská strana to ale odmítla jako falešné gesto. V oblasti východního Jeruzaléma totiž výstavba bude moci pokračovat a na Západním břehu Jordánu se zákaz nevztahuje na veřejné budovy, jako jsou školy nebo synagogy.

Izraelská vláda nebude po určitou dobu vydávat povolení ke stavbě nových bytů. Chce ovšem nadále pokračovat v rozestavěných projektech. Omezení výstavby se navíc týká jen území na Západním břehu. Palestincům šlo přitom hlavně o to, aby byla výstavba zastavena na východě Jeruzaléma, který chtějí prohlásit za hlavní město budoucího palestinského státu. 

„Není to pro nás snadné, ale umožní nám to dokázat světu jednoduchou pravdu, totiž to, že izraelská vláda chce s Palestinci jednat a že je její snaha dosáhnout míru myšlena vážně,“ uvedl včera Netanjahu. „Izrael dnes učinil významný krok k míru, je čas, aby Palestinci učinili totéž,“ dodal. 

Židovské osady

Výstavba židovských osad začala v roce 1967 krátce poté, co skončila takzvaná šestidenní válka. Úřady registrují na Západním břehu Jordánu celkem 121 osad, ve kterých žije 280 tisíc Izraelců. Od roku 2001 se populace v židovských osadách zvýšila o 5-6 %.

Toto území se má v budoucnu stejně jako pásmo Gazy stát budoucím palestinským státem.

Toho se ale asi nedočká, Palestinci již dříve označili tento návrh za nedostatečný. „To, co pan Netanjahu oznámil, neznamená zastavení osidlování, protože bude pokračovat výstavba 3 000 bytů a veřejných staveb na Západním břehu a protože se zmrazení netýká Jeruzaléma,“ okomentoval včera návrh hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát.

Palestinci nadále trvají na tom, že k mírovým rozhovorům svolí, až bude zastavena výstavba židovských osad na všech palestinských územích, tedy i na východě Jeruzaléma.

Největší židovská osada Maale Adumim
Zdroj: ČT24