Kvůli kontaminovanému mléku pro kojence popravili v Číně dva lidi

Peking – V Číně popravili dva lidi za podíl na skandálu s kontaminovaným kojeneckým mlékem. Nejmíň 6 dětí po jeho požití zemřelo a 300 000 dalších se přiotrávilo. Oba popravení byli odsouzeni za výrobu a prodej otrávených potravin a ohrožení veřejnosti. Před soudem skončilo také vedení firmy Sanlu Group, která kontaminované mléko pro děti vyráběla.

Další muž si kvůli skandálu odpykává doživotní trest za ohrožení národní bezpečnosti, stejný trest dostala i generální ředitelka mlékárny. Tři další bývalí vysocí představitelé mlékárny Sanlu dostali tresty vězení od pěti do 15 let. 

Továrna vyráběla mléko, které bylo kontaminováno melaminem. Ten se používá třeba při výrobě plastů, podvodníci ho ale přidávali do mléka, aby uměle zvýšili měřený obsah bílkovin a aby tak vyvolali dojem, že surovina je hodnotnější. 

Organismus dospělých by malé množství melaminu zvládl. Jelikož se ale melamin objevil v mléku pro kojence, pro které to byl jediný zdroj výživy, byly pro ně opakované dávky kritické. Šest jich zemřelo. Dalších 300 tisíc mělo zdravotní problémy.