Podezřelý z vraždy Litviněnka zvažuje, že dobrovolně stane před soudem

Moskva – Tři roky po smrti ruského agenta Alexandra Litviněnka v Londýně se začíná ve vyšetřování případu rýsovat zlom. Hlavní podezřelý z vraždy, ruský podnikatel Andrej Lugovoj, se dosud skrýval v Rusku a tamní úřady ho odmítaly vydat. Sám Lugovoj ale v rozhovoru pro Českou televizi potvrdil, že je za určitých okolností ochotný do Londýna odjet a sám stanout před soudem. Třetí výročí Litviněnkovy smrti si dnes v Moskvě připomněla jen hrstka opozičních aktivistů.

Andrej Lugovoj tvrdí, že může před soudem dokázat svou nevinu. Tři roky odmítal vyjet do Londýna a stanout tam před britským soudem. Teď ale pomalu mění názor. „Pokud budu mít možnost seznámit se s britskými důkazy proti mně, jsem připraven zvážit svůj výjezd do Londýna,“ potvrdil pro Českou televizi.

Lugovoj má pro svůj obrat důvod. Německá prokuratura nedávno zastavila stíhání jeho kolegy Dmitrije Kovtuna kvůli podezření z podílu na vraždě Alexandra Litviněnka. Ruský podnikatel věří, že i on zvládne dokázat Britům svoji nevinu. Podle britských novinářů bude ale výjezd do Londýna ještě pečlivě zvažovat. „Britské úřady už několik let požadují vydání Lugovoje z Ruska. V momentě, kdy přistane v Londýně, bude okamžitě zatčen. A on to velmi dobře ví,“ říká moskevský zpravodaj Sunday Times Mark Franchetti.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Franchetti Lugovoje dobře zná, natočil o něm dokumentární film. Podle něj není chladnokrevným vrahem. Litviněnka možná chtěl jen vystrašit a všechno skončilo tragicky. „Byl asi někým využitý a pravděpodobně nevěděl, že sype do čaje radioaktivní látku, tedy polonium, a že konečným výsledkem otravy má být smrt pana Litviněnka,“ míní Franchetti.

Alexandr Litviněnko patřil k agentům ruských tajných služeb. Po útěku do Londýna často kritizoval Kreml za údajné vraždy a další nezákonnosti. Sám ale neměl úplně čisté ruce. Kdo a proč ho nakonec zavraždil, zůstává nejasné.

Více světla by mohla do celé kauzy vnést i Britská královská prokuratura. Ta Andreje Lugovoje stále považuje za hlavního podezřelého. Své důkazy proti němu ale pečlivě tají. Předloží je údajně až u soudu v Londýně.