Americký Senát svolil. O reformě zdravotnictví diskutovat bude

New York - Americký Senát se vyslovil pro zahájení debaty o historické reformě zdravotního systému, kterou prosazuje prezident Barack Obama. Je to druhé vítězství prezidenta na cestě za reformou poté, co návrh zákona o zdravotní péči schválila počátkem listopadu Sněmovna reprezentantů. Senátoři byli prezidentovi po vůli ovšem jen těsně. Pro návrh hlasovalo 60 poslanců, což je minimum nutné pro schválení. Diskuse v Senátu začne 30. listopadu a očekává se, že bude trvat tři týdny.

Horní komora Kongresu se v otázce zdravotnické reformy rozdělila přísně podle stranické příslušnosti. Proti návrhu se vyslovilo 39 republikánských senátorů, jeden nehlasoval. Pro bylo 58 demokratickým senátorům, přidali se dva nezávislí.

Sněmovna reprezentantů 8. listopadu přijala vlastní verzi reformy. Předloha ve sněmovně prošla jen těsně poměrem 220:215. Oba texty bude třeba sladit, než bude moci finální dokument podepsat Barack Obama.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Reforma zdravotnictví je hlavní úkol, který si Obama v domácí politice vytyčil. Zákon má zpřístupnit zdravotní péči milionům nepojištěných Američanů. Těch je podle různých údajů 30 až 46 milionů lidí. Návrh normy obsahuje mj. možnost veřejného pojištění, jímž chce vláda konkurovat komerčním pojišťovnám a zvýšit tak dostupnost zdravotního pojištění.

Vydáno pod