Dvě mutace prasečí chřipky: závažnější příznaky a odolnost vůči tamiflu

Oslo/Londýn – Odborníci v Norsku objevili mutaci viru prasečí chřipky. Proniká hlouběji do dýchacího systému a způsobuje závažnější příznaky. Změna virového kmenu by ale neměla mít vliv na účinek očkování a antivirotik. Ve Velké Británii se ale začala šířit odnož viru odolná vůči léku tamiflu. Nakazilo se jí několik pacientů v univerzitní nemocnici v Cardiffu. Jde o první případ přenosu této odolné mutace z člověka na člověka. Vir prasečí chřipky připravil ve světě podle aktuálních údajů o život dosud přes 7400 lidí.

Vir H1N1 je podle analýz kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Jeho mutaci našli norští odborníci v těle tří lidí. Dva na prasečí chřipku zemřeli, třetí byl ve vážném stavu. Určité změny kmene prasečí chřipky se prý ukázaly i u jiných pacientů. Ta, kterou odborníci objevili u tří zmíněných osob, byla ale podle vedení ústavu „zvlášť zajímavá“.

Podle WHO je význam nálezu zatím nejasný

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ale podobná mutace jako v Norsku objevila i v jiných zemích včetně Číny a USA. Našla se i u pacientů s méně vážnými příznaky, naopak u obětí se nepotvrdila. WHO uvedla, že na pozměněný chřipkový kmen účinkují antivirové léky a očkování. Podle ní je „význam nálezu pro veřejné zdraví zatím nejasný“.

Britští zdravotníci zase prověřují kmen prasečí chřipky, který je odolný vůči antivirotiku. Z devíti pacientů, kteří skončili v nemocnici ve Walesu, u pěti lék seltamivir nezabral. Je to generická varianta léku tamiflu. Jiný medikament - relenza - ale prý účinkoval.