Obama jednal v Jižní Koreji o obchodu a postupu vůči KLDR

Soul - Americký prezident Barack Obama, který na závěr svého asijského turné přiletěl do Soulu, jednal dnes s jihokorejským prezidentem I Mjong-bakem o bezpečnostních a obchodních vztazích mezi oběma zeměmi. Za neméně důležitou část programu jsou považovány i konzultace, jak dostat komunistickou Severní Koreu zpět k šestistranným mezinárodním rozhovorům o jejím jaderném programu. Obamovi se v Soulu dostalo velkolepého uvítání. „Toto byla nejnádhernější uvítací ceremonie pro státní návštěvu, jaká se mě kdy týkala,“ prohlásil Obama poté, co si s I Mjong-bakem potřásli rukama. „To nejlepší jste si nechal na konec,“ opáčil korejský prezident s poukazem na to, že Koreou Obamova cesta po Asii končí. V krátkém prohlášení pro tisk Obama ocenil ekonomické úspěchy Korejské republiky jako „jeden z důvodů, pro který se korejský národ stal významným hráčem na světové úrovni“.

Spojené státy chtějí v dohledné době vyslat do Pchjongjangu zvláštního pověřence pro politiku vůči Severní Koreji Stephena Boswortha. Přímá jednání by měla napomoci obnovení šestistranných jednání o severokorejském jaderném programu, která Pchjongjang v dubnu přerušil. Jednání se vedle USA a KLDR účastní Čína, Rusko, Japonsko a Jižní Korea. Cílem jednání je přimět KLDR ukončit jaderný program směřující k výrobě atomových bomb za ekonomickou pomoc a potraviny pro obyvatelstvo.

V předchozích dnech zavítal Obama v rámci své první asijské cesty do Japonska a do Singapuru na summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Poté jednal v Pekingu s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Po nynějším jednání s jihokorejským protějškem I Mjong-bakem má Obama v plánu navštívit jednu z amerických vojenských základen nedaleko Soulu a ještě dnes odletět zpět do Spojených států.