Obama ukončil čínskou misi a odletěl do Jižní Koreje

Peking/Soul – Americký prezident Barack Obama dnes zakončil návštěvu Číny, sešel se s čínským premiérem Wen Ťia-paem, se kterým probral hlavně ekonomické vztahy mezi Čínou a USA. Následně pak zamířil Obama do Jižní Koreje, kde bude se zdejšími představiteli jednat hlavně o nebezpečí severokorejského jaderného programu.

Dnešní schůzka Wen Ťia-paa a Obamy se nesla ve smířlivém tónu. Čínský premiér ujišťoval amerického prezidenta, že Čína neusiluje o obchodní přebytek se Spojenými státy a že je pro větší rovnováhu ve vzájemných obchodních vztazích. O požadavku USA ke zhodnocení čínské měny ale mlčel.

Spojené státy se již řadu let v obchodu s Čínou potýkají s rekordními deficity. Obama už loni ve své předvolební kampani kritizoval Peking za to, že uměle udržuje kurz domácí měny na nepoctivě nízké úrovni, čímž podporuje čínský export.

Studio ČT24 - Obama na návštěvě v Asii (zdroj: ČT24)

Čínu navštívil Obama ve funkci amerického prezidenta poprvé. Kromě oficiálních schůzek s čínskými představiteli si v úterý prohlédl pekingské Zakázané město a sešel se také nakrátko se svým nevlastním bratrem, který žije na jihu Číny. Dnes se americký prezident prošel po jednom ze sedmi divů světa  - po Velké čínské zdi.