Čtyři mrtví při útoku na policejní stanici nedaleko Péšávaru

Péšávar - V Pákistánu vybuchla další bomba ukrytá v autě, tentokrát nedaleko letecké základny u Péšávaru. Nejméně čtyři lidé zemřeli, mezi nimi i jedno dítě. Desítky dalších jsou zraněny. Policisté stříleli na atentátníka, který se snažil projet přes kontrolní stanoviště. I přesto se mu podařilo nálože odpálit. Výbuch poškodil policejní stanici a blízkou mešitu. Každodenní útoky radikálů jsou reakcí na ofenzivu pákistánské armády proti Talibanu.

Byl to sedmý takový atentát v Pákistánu za poslední týden. Pachateli jsou příslušníci místní větve extremistického afghánského islámského hnutí Taliban. Zesílené útoky radikálů jsou reakcí na ofenzivu pákistánské armády proti Talibanu, která byla zahájena v polovině října v pohraničním Jižním Vazíristánu.

V sobotu bylo při podobném atentátu v Péšávaru zabito 15 lidí, v úterý pak 32. Mluvčí pákistánského Talibanu v sobotu v telefonickém rozhovoru pro AFP řekl: „Podnikneme tolik útoků, až si prezident, premiér a guvernér Severozápadní pohraniční provincie (kam Péšávar spadá) nebudou moci ve svých palácích sednout.“

Podle AFP přišlo za poslední dva a půl roku při atentátech extremistů v Pákistánu o život přes 2500 lidí, z toho ale více než 450 jen za poslední něco víc než měsíc.