Sebevražedný atentátník se odpálil u základny NATO v Kábulu

Kábul - Sídlo tajné služby v pákistánském Péšávaru zničil sebevražedný útočník. Zabil nejméně 19 lidí a 80 zranil. Sebevražedný útočník se odpálil i u výcvikového tábora NATO v afghánském Kábulu. Zranil 3 zahraniční vojáky a 3 afghánské civilisty. Zasáhl konvoj civilních aut před základnou.

U vojenské základny NATO v Kábulu se dnes odpálil sebevražedný atentátník. Podle afghánských úřadů nelze potvrdit, že se útok obešel bez lidských ztrát. Podle mluvčího americké armády a jednotek NATO Kevina Bella se útok odehrál u kempu Phoenix nedaleko letiště, který je jednou z hlavních základen v afghánské metropoli. Využívají ji zejména Američané, přítomny jsou ale také další jednotky z členských zemí NATO.

Až 12 lidí zahynulo a dalších 55 utrpělo zranění dnes časně ráno při útoku sebevražedného atentátníka na sídlo zpravodajské služby v metropoli pákistánské Severozápadní pohraniční provincie Péšávaru. Novou bilanci zveřejnily místní úřady. Až sedm obětí a 27 zraněných si vyžádal sebevražedný útok na policejní stanici u města Bannu v téže provincii. Při obou činech použili atentátníci automobily napěchované výbušninami.

Násilí v Afghánistánu dosahuje nejvyšší úrovně od svržení Talibanu s pomocí americké invaze v roce 2001, a to navzdory přítomnosti více než 100 tisíc vojáků zahraničních jednotek. Povstalci útočí na pozice zahraničních i afghánských příslušníků bezpečnostních sil prakticky denně.