Střelec ze základny Fort Hood se probral z kómatu

San Antonio (USA) - Postřelený útočník z americké vojenské základny Fort Hood se probral z kómatu a je schopen mluvit. Major Nidal Malik Hasan ve čtvrtek na základně zastřelil 13 lidí a dalších 30 zranil. Šíleného střelce zneškodnila čtyřmi zásahy přivolaná policistka. Hasan byl od té doby v kómatu. V americké armádě sloužil jako psycholog, bránil se však vyslání do Afghánistánu.

Bývalý kazatel mešity v Virginii, do které Hasan chodil, označil na svých webových stránkách Hasanův čin za hrdinství. Imám Anwar al-Awlaki na internetu uvádí, že američtí muslimové, kteří útok odsuzují, jsou pokrytci, kteří zrazují svou víru. Dodal, že jediný způsob, jakým může muslim ospravedlnit svou službu v americké armádě, je „pokračovat ve stopách mužů, jakým byl Nidal“.

Imám al-Awlaki nyní žije v Jemenu. Ve Virginii kázal v kontroverzní mešitě Dar al-Hidžráh ve městě Great Falls. Jeho kázání Hasan navštěvoval ve stejnou dobu, kdy sem docházeli také dva ze skupiny strůjců teroristických útoků na New York a Washington před osmi lety.

Podle vyšetřovatelů byl al-Awlaki „spirituálním vůdcem“ atentátníků. Podle muslimského kolegy ze základny Fort Hood se Hasanovi vždy „rozsvítily oči“, když hovořil o hlubokém respektu k al-Awlakiho učení. Britské orgány nedávno Al-Awlakimu zakázaly formou videokonference oslovit muslimské shromáždění v Londýně, protože ve svých kázáních podporoval útoky na britské jednotky a vyzdvihoval teroristické organizace.

Na základně Fort Hood zastřelil vojenský psychiatr 13 lidí.
Zdroj: ČT24