Tibetský dalajlama zahájil pětidenní návštěvu indického Arunáčalpradéše

Tawang (Indie) - Tibetský duchovní vůdce dalajlama v neděli přijel do Tawangu v indickém státě Arunáčalpradéš. Dalajlamu v ulicích Tawangu vítaly tisíce buddhistických poutníků. Právě toto město bylo první, do něhož v Indii vkročil na svém útěku z Číny po nezdařeném povstání v Tibetu před půl stoletím. Dalajlama hned po svém příjezdu zdůraznil, že jeho pětidenní návštěva má naprosto nepolitický charakter. Jeho cestu totiž s nevraživostí sleduje Čína mimo jiné i proto, že si část území Arunáčalpradéše nárokuje.

Čína veškeré dalajlamovy aktivity pozorně sleduje

Čínské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že tato návštěva jen dokazuje dalajlamovy protičínské postoje. Tibetský duchovní vůdce však toto obvinění odmítl jako neopodstatněné s tím, že hodlá v oblasti prosazovat náboženské hodnoty, mír a soulad. Čína i tak veškeré dalajlamovy aktivity pozorně sleduje, především jeho zahraniční cesty. Obviňuje jej ze snah o získání samostatnosti pro Tibet, což dalajlama odmítá s tím, že mu jde pouze o skutečnou autonomii v rámci Číny.

Tawang je domovem kmene Monpa, který má silné vazby na tibetskou metropoli Lhasu. V 17. století z této oblasti pocházel šestý dalajlama a Čína se obává, že pokud by odtud vzešel i dalajlama příští, byl by mimo kontrolu Pekingu.

Napětí mezi Indií a Čínou hrozí právě kvůli dalajlamovi

Vztahy mezi Čínou a Indií se v posledních letech zlepšily, ale opětné napětí hrozí právě kvůli dalajlamovi. Panuje mezi nimi i ekonomická rivalita a Čína si nárokuje asi 90 tisíc čtverečních kilometrů území státu Arunáčalpradéš. Indie naopak prohlašuje, že Čína od roku 1959 neoprávněně okupuje 38 tisíc kilometrů čtverečních indického území v oblasti Aksaičin ve státě Džammú a Kašmír. Kvůli hraničním sporům spolu obě země v roce 1962 svedly krátkou válku.