Přítel únosce Kampuschové je vyšetřován kvůli podílu na činu

Vídeň - K vyšetřování přítele únosce Nataschi Kampuschové kvůli trestnému činu zbavení osobní svobody přistoupila rakouská justice. Podle ní totiž existuje podezření, že se Ernst H. mohl případně na únosu a věznění děvčete podílet. Informaci dnes přinesl rakouský deník Die Presse. Kampuschovou jako desetiletou unesl psychicky narušený Wolfgang Priklopil a osm let ji držel ve sklepě. Dívce se podařilo utéct v roce 2006. Do hledáčku už si případ vzala i zvláštní vyšetřovací komise. Před několika měsíci ve své zprávě uvedla, že o únosu musel vědět někdo další.

Priklopilovým přítelem Ernstem H. se nyní zabývá státní zastupitelství. Vyšetřuje jej kvůli podezření z trestného činu zbavení osobní svobody. Priklopil se s ním setkal bezprostředně poté, co mu Kampuschová v srpnu 2006 utekla. Únosce spáchal sebevraždu ještě ten den.

vrchní státní zástupce ze Štýrského Hradce Thomas Mühlbacher

„Naší úlohou je objasnit, jestli existuje víc pachatelů. Je podezření, že H. se na činu podílel.“

Nejpozději do konce roku pak hodlá vrchní státní zástupce rozhodnout o případné žalobě. Kampuschovou už vyšetřovatelé vyslechli. Pokud by nakonec proces začal, mohla by se mladá žena s Priklopilovým přítelem u soudu setkat. Podle deníku die Presse spolu byli několikrát v kontaktu po jejím útěku ze sklepního vězení.

O spolupráci požádali rakouští vyšetřovatelé také své německé kolegy. Chtějí po nich, aby u dvou svědků zajistili důkazní materiál. Německá strana tvrdí, že má důkazy už k dispozici. Oficiální výsledky očekává štýrskohradecký vrchní státní zástupce v příštích dnech.

Kolem únosu panuje řada otazníků

Už od začátku je kolem případu dnes jedenadvacetileté Nataschi Kampuschové řada otazníků. List se ptá například na to, proč se justice zabývá Ernstem H. až teď, když se o jeho přátelství s únoscem vědělo. „Objevily se podezřelé momenty,“ uvedl Mühlbacher. Zvlášť blízký vztah H. k Priklopilovi vyvolal prý otázky, které nebyly zatím objasněny. Zmíněné „podezřelé momenty“ ale nechtěl státní zástupce kvůli „kriminálně taktickým úvahám“ přiblížit.

V současnosti se Ernst H. nechce k případu vyjadřovat. „Pro mě je teď nejlepší varianta neříkat vůbec nic,“ řekl listu Kurier. Obává se, že by se jeho slova obrátila proti němu. Na tiskové konferenci krátce po útěku Kampuschové řekl, že děvče jednou viděl, když s Priklopilem přišlo do jeho firmy. Nevěděl prý ale, že je to unesená Kampuschová. Sama později vypověděla, že o žádných Priklopilových spoluvinících nic neví.

Natascha Kampuschová
Zdroj: ČT24