Írán prý testoval složitou zbrojní jadernou technologii

Londýn – Íránci prý testovali velmi složitou technologii nezbytnou k výrobě jaderné hlavice. Informace o tom má Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která požádala Teherán, aby se k této záležitosti vyjádřil. Informuje o tom britský deník The Guardian. Podle zprávy MAAE má nyní Teherán prostředky k výrobě atomové bomby a nyní pracuje na raketovém systému, který by byl schopen nést jaderné hlavice.

Podle vědců je to dech beroucí vývoj v kauze íránského jaderného programu. The Guardian ve čtvrtek napsal, že Íránci experimentovali s takzvanou implozní (destrukční) technologií, která je tajná v USA i v Británii. MAAE, která v srpnu tvrdila, že nemá důkaz o zbrojním jaderném programu Íránu, teď žádá vysvětlení údajného experimentu vysoce výbušných součástí implozní pumy.

Agentura AP už v srpnu citovala z utajované části zprávy MAAE. Vyplývá z ní, že odborníci vědí, že má Írán prostředky k výrobě atomové bomby a že nyní pracuje na raketovém systému schopném nést jaderné hlavice.

Írán veškerá obvinění popírá

Íránci popírají obvinění, že svým civilním jaderným programem kryjí program zbrojní. Přiznali se však, že provádějí výbuchy vysoce explozivního materiálu synchronizované v řádu miliontin vteřin. Teherán tvrdí, že pro tyto testy existuje využití v civilních aktivitách, ale nesdělil v jakých.

Experti oslovení britským deníkem říkají, že civilní využití neexistuje. Americká tajná služba před dvěma lety odhadovala, že Írán s výzkumem výroby jaderné hlavice skončil v roce 2003. Britští, francouzští a němečtí experti jsou ale toho názoru, že Íránci ve výzkumu pokračovali v dalších letech.

Zpráva o nových íránských testech byla zveřejněna v době, kdy se Západ snaží s Íránem dohodnout na dodávkách paliva pro teheránský výzkumný reaktor. Íránci zatím nepřistoupili na návrh, podle něhož mají poskytnout většinu svého slabě obohaceného uranu k další úpravě do zahraničí. Počítalo se s tím, že by to přinejmenším zpomalilo íránský jaderný program, a byla by to pojistka toho, že Írán v dohledné době nebude moci získat jadernou hlavici.

Start íránské rakety Šaháb-3
Zdroj: ČT24