Noční invaze klokanů děsí Austrálii

Austrálie - Severovýchod Austrálie bojuje nejen se suchem, ale i s obrovským množstvím přemnožených klokanů, kteří ničí úrodu. Nedostatek vody a potravy je žene i do měst. Navzdory povoleným odstřelům si místní úřady se zvířaty nevědí rady. Klokaní invaze v ulicích měst vypukne vždy se soumrakem.

Vyprahlá země a týdny nekonečného sucha udělaly své. Teď navíc chabou úrodu likvidují přemnožení klokani. A to znamená potíže nejen pro farmáře, ale nyní už i pro obyvatele měst. Například v ulicích Thargomindahu na jihozápadě Queenslandu klokani hledají vodu i jídlo. „Když otevřu dveře, pokaždé skáče vzadu za domem asi 5 klokanů,“ popisuje místní obyvatelka. „Potřebují jídlo a do města přišli, protože tu jsou chutné a zelené trávníky. Vlastně nemají kam jinam jít,“ vysvětluje zástupce starosty města Thargomindah Doug Clifford.

Klokani útočí ale hlavně v noci, se soumrakem totiž mizí z ulic auta i lidé. V některých lidech vzbuzuje pohled na noční invazi vačnatců hororové pocity.  Framář Scott Fraser říká: „Je jich tu tolik, že jich můžete za jedinou noc zastřelit sedm set. Když vidíte to množství, vzbuzuje to ve vás hrůzu.“

Reportáž o australských problémech s klokany (zdroj: ČT24)

Pro zemědělce jsou přemnožení klokani skutečnou pohromou. Sami bojují se suchem a zvířata jim sežerou všechno, co začne ze země rašit. Farmáři je mohou zabíjet kvůli ochraně úrody. Kromě toho letos kvóty povolují odstřel asi 4 milionů klokanů. Jakákoli větší akce proti symbolu Austrálie ale naráží na odpor veřejnosti.

Klokan
Zdroj: ČT24