Karadžičovi přidělí právníka, soud odložen na březen

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu dnes nařídil jmenovat nového právníka, který bude před soudem zastupovat někdejšího vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče. Další zasedání bylo odloženo na březen 2010, aby měl obhájce čas se připravit. Soud v úterý odročil jednání, aby rozhodl o Karadžičově žádosti o odklad procesu.

Karadžić v úterý poprvé po týdenním bojkotu předstoupil před tribunál a požádal o odklad. Dosud přitom k soudu odmítal přijít, protože prý neměl dostatek času na přípravu vlastní obhajoby. V pondělí soud znovu připomněl, že Karadžičova nepřítomnost je úmyslná, a proto nijak nesnižuje regulérnost procesu. Pokud by obžalovaný slyšení i nadále bojkotoval, tribunál mu může obhájce úředně přidělit a pokračovat v Karadžičově nepřítomnosti. Čtyřiašedesátiletý bosenskosrbský exprezident ale přidělení právníka odmítl. „Nepotřebuji další lidi, potřebuju jen čas,“ prohlásil. Obžaloba ho prý zavalila 1,3 milionu stranami důkazů a on prý mohl pracovat na své obhajobě teprve od května, kdy získal všechny důkazy. Žádal odklad o 10 měsíců.

Karadžić čelí 11 obviněním z válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti, kterých se podle obžaloby dopustil ve válce v Bosně v první polovině 90. let. Obžalovaný veškerou vinu popírá a proces označuje za politický. Pokud bude usvědčen, hrozí mu doživotní vězení.

Telefonát bývalé soudkyně ICTY Ivany Janů (zdroj: ČT24)