Sarkozy si sype popel na hlavu

Paříž – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se potýká s kritikou veřejnosti. Dvě třetiny voličů nesouhlasí s jeho postoji. Francouzský státník proto šel do sebe a v deníku Le Figaro přiznal některé své chyby. Například to, že protěžoval svého syna na významný post nebo to, že strávil dovolenou na jachtě miliardáře.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v tisku přiznal, že byla chyba chtít protlačit svého syna Jeana do čela největší podnikatelské čtvrti v zemi - pařížské La Défense. Protekce pro syna francouzského prezidenta vyvolala ostrou vlnu kritiky jak ze strany veřejnosti, tak ze strany Sarkozyho politických odpůrců. Mladý Jean proto nakonec kandidaturu na post vzdal.

Sarkozy ale dnes připustil i další své chyby. Jednou z nich prý bylo, že strávil dovolenou na jachtě svého miliardářského přítele Vincenta Bollorého krátce po vítězství v prezidentských volbách v roce 2007. Přiznal také, že nebylo vhodné, aby využil soukromý Bollorého tryskáč pro výlet do Egypta, kam vyrazil s manželkou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou.

Sarkozy naproti tomu podle Le Figaro zlehčuje atmosféru, která nyní panuje ve vládní většině v parlamentu. Naposledy nastal střet kolem výše půjčky ze státních obligací. Část poslanců požaduje 50 až 100 miliard eur, zatímco Sarkozy dal nyní najevo, že to bude 25 až 50 miliard, což se jeho kritikům zdá nedostatečné.