Karadžić k soudu opět nedorazil, možná se ukáže v úterý

Haag – Četbou obžaloby dnes v Haagu pokračoval proces s bývalým bosenskosrbským vůdcem Radovanem Karadžičem. Ten se dnes k soudu opět nedostavil; v úterý sice přijde, ale prý jen proto, aby se znovu pokusil získat odklad. Hájí se sám a svou týdenní nepřítomnost zatím zdůvodňoval tím, že neměl dostatek času na přípravu obhajoby. Soudní spis narostl téměř na milion stran. Karadžiče viní z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů během války v Bosně v první polovině 90. let. Obžalovaný vinu popírá a proces označuje za politický. Pokud bude usvědčen, hrozí mu doživotí.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu dnes znovu upozornil, že Karadžičova nepřítomnost je úmyslná, a proto nijak nesnižuje regulérnost procesu. „Soudní dvůr míní, že nepřítomnost pana Karadžiče na procesu představuje dobrovolné zřeknutí se práva účasti,“ prohlásil jihokorejský soudce O-gon Kwon v úvodu zasedání.

Tieger pokračoval v četbě obžaloby

Před soudem dnes přednesl obžalobu vůči Karadžičovi jeden z prokurátorů ICTY Alan Tieger. „Obžalovaný věděl, že během 44 měsíců obléhání Sarajeva střílely jeho síly z děl i z ručních zbraní na civilisty, aby vytvořily ovzduší teroru pro obyvatele obklíčeného města,“ řekl Tieger. „Nejenže těmto zločinům nezabránil a nepotrestal viníky, ale pachatele povzbuzoval,“ dodal. „Plundrování a střelba ze zálohy byly výsledkem pevné struktury velení a řízení, kterou Karadžić ovládal,“ zdůraznil žalobce.

„Karadžić přijde k soudu zítra, protože chce pomoci najít řešení tohoto problému,“ prohlásil jeden z politikových právníků Marko Sladojević. „Doufáme, že soudní tribunál nám v podstatě poskytne čas, který je potřebný na přípravu. Spočítali jsme, že na přípravu potřebujeme deset měsíců. To je jediný postoj, který zastáváme.“

Pokud by Karadžić slyšení i nadále bojkotoval, tribunál by mu mohl přidělit právníka a pokračovat v jeho nepřítomnosti. Podle Karadžičových právníků by však s přiděleným obhájcem nespolupracoval. Úterní slyšení by mělo vyjasnit situaci, do níž se proces bojkotem dostal.