Afghánská volební komise zrušila druhé kolo voleb, Karzáí je prezident

Kábul - Afghánská volební komise dnes zrušila druhé kolo prezidentských voleb, které se mělo původně konat 7. listopadu. Důvodem bylo nedělní odstoupení Abdulláha Abdulláha, který byl jediným protikandidátem současného prezidenta Hamída Karzáího. Ten se tak stal prezidentem na další volební období. Tento krok uvítala vláda amerického prezidenta Baracka Obamy, stejně jako Velká Británie, OSN či sousední Pákistán.

„Blahopřejeme prezidentu Karzáímu k jeho vítězství v těchto historických volbách a těšíme se na spolupráci s ním“ při podpoře reforem a zlepšení bezpečnosti, uvedlo v prohlášení americké velvyslanectví v Kábulu.

Bílý dům v prohlášení označil Karzáího za legitimního prezidenta. Rozhodnutí prezidenta Obamy o tom, zda do Afghánistánu vyšle další americké vojenské posily, podle prohlášení padne až „za několik týdnů“.

Studio ČT24 - V Afghánistánu zrušeno druhé kolo prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Karzáí byl pro druhé kolo jediným kandidátem poté, co z volebního klání o víkendu odstoupil jeho vyzývatel, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh. Ten tak učinil kvůli údajné neprůhlednosti voleb, v jejichž prvním kole byly zrušeny tisíce podvodných hlasů ve prospěch Karzáího.

Karzáí je staronovým prezidentem

„Nezávislá volební komise prohlašuje Hamída Karzáího prezidentem… Byl vítězem prvního kola a jediným kandidátem v druhém kole,“ řekl na tiskové konferenci předseda volební komise Azízulláh Ludín. Rozhodnutí komise zdůvodnil tím, že chce ušetřit Afghánce nákladů a rizik spojených s dalším kolem voleb, ve kterém by usiloval o vítězství jen jeden kandidát.

V prvním kole voleb v srpnu zvítězil Karzáí se ziskem 49,67 procenta hlasů, druhý nejúspěšnější Abdulláh si připsal 30,59 procenta. Hlasování ale poznamenaly rozsáhlé podvody, kvůli kterým musely být desetitisíce hlasů anulovány.

Nová Karzáího vláda nebude mít v očích veřejnosti příliš důvěry

Budoucí vláda ale nebude mít v očích mnohých Afghánců legitimitu také proto, že první, srpnové kolo voleb bylo poznamenáno rozsáhlými podvody. V neděli z kandidatury odstoupil jediný Karzáího vyzývatel Abdulláh, kterého čekala téměř jistá porážka. Zdržel se však výzvy k bojkotu hlasování.

Své rozhodnutí zdůvodnil neochotou Karzáího přistoupit na jeho požadavky, včetně výměny šéfa volební komise, která by podle něj zmenšila riziko neregulérností. Jednání o případné dohodě o sdílení moci podle agentury Reuters skončila o víkendu neúspěchem, když Karzáího tábor v neděli vyloučil vytvoření koalice s Abdulláhem.

Hamíd Karzáí
Zdroj: AP Photo/Ahmad Masood