Írán si vymýšlí, jak upravit dohodu o vývozu uranu

Kuala Lumpur - Írán žádá, aby mezinárodní agentura pro atomovou energii přehodnotila návrh OSN, který má rozptýlit napětí kolem jeho jaderného programu. Teherán má podle plánu posílat uran ke zpracování do zahraničí a dostával by obohacené palivo pro pokusný reaktor. Má to zamezit možné výrobě jaderných zbraní. Írán si ale nyní klade podmínky, jak dohodu upravit, aby mu vyhovovala.

„Před dvěma dny jsme předložili naše stanoviska a připomínky MAAE, takže je rozhodně možné ustavit technickou komisi, aby přezkoumala a znovu zvážila všechny záležitosti,“ řekl íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí. Jiné podrobnosti neuvedl. 

Návrh dohody zaštítěné OSN předpokládá, že Íránci vyvezou většinu svého slabě obohaceného uranu do konce roku do Ruska, kde bude uran dále obohacen. Francie by z něj pak vyrobila palivové tyče určené pro výzkumný reaktor v Teheránu. 

Íránští politici dohodu neratifikovali v požadovaném čase a vznášejí další požadavky na modifikaci. Íránci chtějí, aby bylo palivo pro teheránský reaktor dodáno ještě předtím, než bude vyvezen íránský obohacený uran. Íránský vyjednávač při MAAE Alí Ašghar Soltáníja sdělil agentuře Reuters, že je třeba dále jednat o technických aspektech dohody. „Jsme připraveni k dalšímu kolu technických jednání v sídle MAAE ve Vídni. Chceme palivo nakupovat od jakéhokoli dodavatele,“ řekl.

Podle agentury AP by toto prohlášení mohlo představovat zmírnění íránského postoje poté, co íránští zákonodárci o víkendu vyslovili s plánem nesouhlas. Navíc prezident Mahmúd Ahmadínežád minulý týden prohlásil, že jeho vláda bude pokračovat ve svém jaderném programu bez ohledu na mezinárodní znepokojení.