Abdulláh vyhlásil bojkot 2. kolu prezidentských voleb

Kábul - Kandidát na afghánského prezidenta Abdulláh Abdulláh oznámil, že se nezúčastní druhého kola voleb proti dosavadnímu prezidentovi Hamídu Karzáímu. Protestuje tím proti údajné netransparentnosti voleb, v nichž byly v prvním kole zrušeny tisíce podvodných hlasů ve prospěch Karzáího. Jediným kandidátem tedy zůstává Karzáí, což budí obavy z legitimity druhého kola.

Politická krize v Afghánistánu se zkomplikovala. Vyzyvatel současného prezidenta Karzáího Abdulláh Abdulláh odstoupil z druhého kola voleb. „Zdůrazňuji nekorektní postup vlády a nekorektní postup nezávislé volební komise – voleb se nezúčastním,“ řekl Abdulláh.

V sobotu v noci vypršelo jeho ultimátum, když žádal demisi politických a volebních činitelů, kteří manipulovali s výsledky. Odhalení podvodů vyvolalo nutnost druhého kola. Infrastruktura a úředníci ale zůstávají stejní a prezidentův tábor trvá na původním plánu. „Musíme počkat, až úřady rozhodnou, jakou podobu teď volby budou mít. Podle nás má afghánský lid na tyto volby právo a odstoupení Abdulláha je jeho osobní věc, která by neměla proces ovlivnit,“ vysvětlil stanovisko Karzáího jeho mluvčí Vahíd Umar.

Stoupenci bývalého ministra zahraničí Abdulláha nevědí, jak se zachovat. Nevyzval je k bojkotu hlasování. Vzkázal ale, že Karzáího vláda není legitimní. 

Spojené státy a jejich partneři se domnívají, že nejlepší pro Afghánistán by byla Karzáího vláda národní jednoty, ve které by Abdulláh dostal významný post. To ale on sám nijak nekomentoval. Politická stabilita je přitom jednou z podmínek vyslání amerických vojenských posil, které by měly potlačit sílící moc Talibanu.