Filipíny zasáhl tajfun, pět obětí, sto tisíc evakuovaných

Manila - Tajfun Mirinae, který je už třetí tropickou bouří, jež zasáhla Filipíny za posledních pět týdnů, udeřil v pátek na hlavní filipínský ostrov Luzon, kde vyvracel stromy a strhával dráty elektrického napětí. Podle agentury DPA přišlo o život nejméně sedm lidí. Čtyři další se pohřešují, mezi nimi otec s tříletým synem. Zhruba 100.000 lidí muselo opustit své domovy.

Tajfun v pátek poškodil více než 500 domů asi 45 kilometrů jihovýchodně od Manily. Silný vítr proti nim totiž hnal vody jezera, na jehož pobřeží stály. Mnoho oblastí hlásí povodně, sesuvy půdy a dalekosáhlé výpadky proudu. Mezi oběťmi je mimo jiné osmiletá holčička nebo osmasedmdesátiletá žena, které se utopily v rozvodněné řece, nedaleko které bydlely.

Tajfun Mirinae se přihnal k Filipínám 150kilometrovou rychlostí a přes ostrov Luzon postupoval dál na západ. Lidé jsou z přírodních pohrom zoufalí. Někteří zachraňují svůj majetek na střechách domů, někteří už jen rezignovaně čekají, až se živel přežene znovu. „Pořád ještě jsme se nevzpamatovali z předchozího tajfunu Ketsany a už je tu další. Zase musíme začít znovu,“ krčí rameny jeden z obyvatel Santa Cruz.

Lety z Manily jsou zrušeny

Úřady zrušily asi 180 letů z hlavního města Manily a zastavena byla část lodní a autobusové dopravy. Tisíce lidí tak uvízly na cestách a nedostaly se domů na dušičkový víkend. Mnohé silnice jsou zablokovány sesuvy půdy a vyvrácenými stromy. Podle mluvčího záchranářů muselo utéci z domovů na 100.000 lidí.

Předchozí dva tajfuny zabily na Filipínách více než 900 lidí a část Manily je nadále pod vodou. Meteorologové uvedli, že tajfun mírně zeslábl, zatímco se přesouval nad provinciemi jižně od hlavního města. Mírnější, než se očekávalo, jsou zatím také dešťové srážky, zvláště pak na hustě obydleném západním pobřeží Luzonu. Záplavy, které sem přinesl minulý měsíc tajfun Ketsana, zabily více než 400 lidí.