Nad polskými výherními automaty se stahují mračna

Varšava – Polsko připravuje nejpřísnější zákon proti výherním automatům v Evropské unii. Z velké části je chce vymýtit a nechat je pouze v kasinech. Přesto, že z nich stát ročně inkasuje tři a půl miliardy korun. Prosadit výraznou kontrolu hazardu plánuje vláda Donalda Tuska po nedávném skandálu kolem loterijního zákona, který stál místo tři ministry.

Výherní automaty musí zmizet z Polska do pěti let. Zůstanou jen v kasinech a hrát na nich budou smět jen dospělí. Herny na nádražích, obchodech a benzínkách budou zavřeny. Licence jejich provozovatelům nikdo neprodlouží ani neudělí. „Vláda chce zakázat tento druh podnikání. Věříme, že parlament zákon přijme,“ doufá premiér Donald Tusk.

Přísnou kontrolu hazardu přirovnává Tusk k prohibici – zvýší se například poplatek za provozování automatů. Dnes platí majitel herny měsíčně v přepočtu čtyři a půl tisíce korun za jeden přístroj. Od ledna si bude muset připravit až dvanáct tisíc. Ze zisku bude muset navíc odvést padesát procent.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Dnes je v Polsku na padesát tisíc automatů a v malých městech stále přibývají další. Kritici novému zákonu vyčítají, že připraví o práci sto tisíc lidí a že se automaty přesunou do nelegálních heren. „Budeme svědky nelegálních kasin a heren. Hazard přece neustoupí,“ předpovídá majitel firmy Golden Play Wlodzimier Mekarski.

Loterijní zákon byl v Polsku přijat v roce 1992 a dosud byl jednadvacetkrát pozměněn. Nejnovější vládní návrh, který upraví existenci automatů, má být hotov do konce týdne. Parlamentem by mohl projít už příští měsíc.