Eutanazie bude zřejmě ve Švýcarsku omezena nebo dokonce zakázána

Bern - Švýcarsko chce omezit nebo úplně zakázat eutanazii. Do země totiž jezdí ukončit svůj život čím dál tím více cizinci. Zatímco v roce 2000 v jednom středisku takzvanou asistovanou sebevraždu podstoupili tři cizinci, o pět let později už jich bylo na devadesát. Švýcarsko je jednou z mála zemí, kde je eutanazie legální. Kliniky zde pomáhají smrtelně nemocným způsobem, který většina zemí světa považuje za vraždu. Na onen svět pomohly tamní kliniky devíti stovkám lidí. Byli mezi nimi i dva Češi.

Švýcarsko je jednou z mála zemí, kde je eutanazie legální

Za asistovanou sebevraždou se letos v létě vypravil do Švýcarska i pětaosmdesátiletý dirigent Edward Downes se svou ženou. On byl slepý a hluchý, ona měla rakovinu. Jejich trápení skončilo v Curychu. Podobně zní i příběh Dána Kaje Guldbecha. Rakovina plic mu nedovolila dýchat bez přístrojů. „Stále se to zhoršuje a nechci skončit úplně ochrnutý,“ říká Kaj Guldebech.

Do země jezdí ukončit svůj život hlavně cizinci (zdroj: ČT24)

Sebevražedná turistika se ale nelíbí švýcarské vládě. Střediska, kde lidem pomáhají zemřít, by podle nového návrhu měla dodržovat přísnější pravidla. Nemocní by například měli mít víc lékařských posudků než dosud. „Sebevražda musí být tím posledním východiskem. Hlavní je ochrana lidského života,“ prohlásila švýcarská vláda.

Eutanazii zajišťují ve Švýcarsku oficiálně čtyři organizace. Nemocný se musí stát jejich členem a platí poplatky.

„Dobrá smrt“ - nejaktuálnější problém lékařské etiky

  • Eutanazie znamená „dobrá smrt“ a je to úmyslné usmrcení člověka na jeho opakovanou žádost jinou osobou (lékařem).
  • Asistovaná sebevražda je úmyslné usmrcení člověka jím samotným na jeho opakovanou žádost, přičemž lékař připraví takové prostředky, aby se pacient mohl sám usmrtit.
  • Odstoupení od léčby s následkem smrti znamená provázet pacienta kvalitní péčí a léčbou, ale odstoupit od lékařských zásahů, které by vedly k umělému prodlužování života pacienta.

Eutanazie a asistovaná sebevražda jsou z hlediska českého trestního práva nedovolené a jsou posuzovány jako vražda. Odstoupení od léčby je v Česku legální. Za legalizaci dobrovolného odchodu ze života v Česku dlouho bojují liberálové, kteří stojí zatím za jedinými dvěma návrhy zákona. Zatím poslední návrh na uzákonění eutanazie měl na stole Senát. Návrh zákona o důstojné smrti ale loni v září velkou většinou odmítl. 

Eutanazie je jedním z nejaktuálnějších problémů lékařské etiky dneška. V českém trestním zákoníku se sice sebevražda jako trestná neobjevuje, ovšem člověku, který někomu v sebevraždě napomáhá, hrozí trest až tří let. A to jsou v takových případech právě lékaři. 

Role lékařů je ale v současnosti sporná. Řada dnes už běžně používaných postupů totiž sice vede ke smrti pacienta, avšak nejsou považovány za eutanazii. „Jsou to postupy, kdy člověk umírá. Třeba opakované podávání opiátů ve stoupajících dávkách. Nakonec ten člověk zemře, nepovažuje se to ale za eutanazii,“ říká chirurg Pavel Pafko. Cílem totiž je ulehčení umírání, zejména tlumením bolestí, tyto postupy však neuspišují smrt nemocného.