Jihokorejec překonal nejstřeženější hranici světa, emigroval do KLDR

Soul – Nejstřeženější hranici světa překonal třicetiletý Jihokorejec, kterému se podařilo emigrovat do Severní Koreje. Splnilo se mu tak jeho dlouholeté přání, o útěk do KLDR se v minulosti totiž již několikrát pokoušel. Pchjongjang utečence z Jižní Koreje vřele přijal.

Jihokorejci se podařilo nemožné. Na několikátý pokus se dostal přes hustě zaminované pásmo, které odděluje Severní a Jižní Koreu. Hranice mezi oběma státy patří přitom k nejstřeženějším na světě. Přechod přísně střežené demilitarizované zóny mezi oběma Korejemi, která je zaminovaná a obehnaná ostnatým drátem, je prakticky nemožný. 

Svým úspěchem byl proto uprchlík nadšen. O útěk na sever se totiž opakovaně pokoušel už během své vojenské služby v letech 2001-2003. Severní Korea se mu za hrdinský čin odměnila vřelým přijetím. 

Většinou přitom uprchlíci míří opačným směrem – ze Severní Koreje do Jižní. Od roku 2006 uprchlo více než 2000 Severokorejců, ti ale většinou míří za svobodou přes třetí zemi. Od roku 1953 uteklo před bídou a hladem z KLDR víc než 16 tisíc obyvatel.

Vydáno pod