Okázalý luxus narkobaronů je lákavý, ale smrtící

Bogotá – Sen kolumbijských krásek o luxusním a pohodlném životě v náruči drogových bossů se může rychle změnit v noční můru. Mezi dívkami, které se touží stát milenkami nebo partnerkami nejbohatších narkobaronů, jsou královny krásy, modelky, herečky, ale i dospívající krásky z předměstí. Netuší, že se stanou otrokyněmi ve zlaté kleci. To potvrzuje i bývalá královna krásy Yovanna Guzmánová, které se podařilo z luxusního vězení uniknout.

Guzmánová bývala partnerkou Wilbera Varely, bývalého šéfa drogového kartelu Norte del Valle známého pod přezdívkou Mýdlo – pro jeho schopnost vždy proklouznout policii. Byl známý svojí brutalitou vůči strážcům zákona i rivalům, tehdy devatenáctiletou Yovannu si ale získal naopak něhou a drahými dárky. Dívka mu zpočátku věřila, že je bohatým statkářem, pravdu se dozvěděla až později.

Yovanna Guzmánová o narkobaronovi Varelovi:

„Vždy říkal, že je tím nejlepším přítelem a nejhorším nepřítelem.“

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

Yovanna podle svých slov toužila po lásce a po krásné rodině, Varela s ní ale začal zacházet jako se svým majetkem. Nikdo se jí nesměl ani dotknout, zakázal jí práci modelky a postupně i všechny přátele. Jednou ji v žárlivosti dokonce nechal postřelit. Sám stál za vraždou až tisíce lidí. Na jeho hlavu úřady vypsaly odměnu pět milionů dolarů. Nakonec ho nechal zabít jeden z někdejších jeho vlastních kompliců, který si chtěl nechat všechny příjmy kartelu jen pro sebe. Až po jeho smrti se Yovanna odhodlala svůj příběh vyprávět novinářům.

Hromady peněz a luxus se staly magnetem, kvůli němuž se v Kolumbii nechá koupit stále víc mladých lidí. O trendu pronikání narkoobchodu do ambicí mladých děvčat se v Kolumbii už dokonce natočilo i několik telenovel, říká zpravodaj ČT Filip Kanda. Jednou z nich je Sin tetas no hay paraíso („Pořádná prsa ti otevřou cestu do ráje“). Ta měla mít původně výchovný charakter a odradit mladé lidi od chování protagonistů, kteří většinou končí špatně. Namísto toho se seriál stal otevřenou propagandou narkoobchodu. Mnozí mladí lidé se v něm spíš zhlédli a nakonec napodobují modely chování, které se tam ukazují.

  • Wilber Varela autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1199/119835.jpg
  • Wilber Varela autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1199/119834.jpg
  • Zavraždění Wilbera Varely autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1199/119839.jpg