Obama zlepšuje vztahy s Kubou skrz Španělsko

Madrid - Americký prezident Barack Obama požádal Španělsko, aby se ujalo role zprostředkovatele a požádalo kubánskou vládu, aby se více snažila o zlepšení americko-kubánských vztahů. Podle španělského deníku El País se tak stalo 13. října v Bílém domě během Obamova rozhovoru se španělským premiérem José Luisem Zapaterem. Španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos Obamovo poselství prý předal minulý týden během své cesty na Kubu.

„Řekněte Raúlovi (Castrovi), že když on neudělá gesto, neudělám ho ani já,“ řekl údajně Zapaterovi Obama. „Ať řekne kubánské vládě, že je nám jasné, že se věci nemohou změnit ze dne na den, ale že po několika letech, při zpětném pohledu, má být tento moment považován za bod, v němž začaly změny,“ cituje amerického prezidenta El País.

Od svého nástupu do úřadu zahájil Obama politiku oteplování vztahů s Kubou. Zrušil omezení, která kubánsko-americkým rodinám komplikovala cesty a zasílání peněz na Kubu. Nedávno ale podepsal prodloužení platnosti zákona, který uvaluje obchodní embargo na Kubu. Dal jasně najevo, že embargo nebude zrušeno, dokud Havana nezačne podnikat kroky k demokratickým reformám.

Filip Kanda v pořadu Světadíl (zdroj: ČT24)

Castrova vláda v úterý propustila na žádost španělského ministra zahraničí politického vězně. Moratinos Havaně přislíbil, že se za Kubu přimluví v Evropské unii.

Vydáno pod