Jižní Korea po dvou letech nakrmí severního souseda

Soul – Deset tisíc tun obilí, sušené mléko a léky - to je nabídka Jižní Koreje severnímu sousedovi. Jde o vůbec první přímou humanitární pomoc, kterou by Soul Pchjongjangu za poslední dva roky poskytl. Další dodávky ale podmiňuje odstoupením Severokorejců od jaderného programu. KLDR má kvůli sankcím a neúrodě nedostatek potravin a na zahraniční pomoci je přímo závislá.

Jižní Korea byla po desetiletí největším dárcem, který do KLDR ročně posílal stovky tisíc tun jídla. Pomoc zastavila poté, co před rokem nastoupil do prezidentského úřadu I Mjong-bak, který vyhlásil v přístupu k Pchjongjangu tvrdší postup. Tento krok následně vedl k ochlazení již tak napjatých vztahů. Nynější humanitární gesto prý ale neznamená, že konzervativní jihokorejská vláda plně obnovuje pomoc svému komunistickému sousedovi.

Jihokorejský Červený kříž, který předání zorganizuje, informoval severokorejské partnery, že Soul poskytne obilí, 20 tun sušeného mléka a lékařské zásoby. Vláda Jižní Koreje zaplatí za potraviny, zbytek uhradí Červený kříž, uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Severní Korea trpí vážným nedostatkem potravin a je závislá na zahraniční pomoci pro svých 23 milionů obyvatel. V 90. letech minulého století hladomor, vyvolaný přírodními katastrofami v kombinaci se špatným řízením hospodářství země, zabil na dva miliony Severokorejců.

Humanitární pomoc
Zdroj: ČT24