Polsko na americkou základnu nepřistoupí tak snadno jako Česká republika

Varšava - Zatímco Česko spěje ke konci debat, Polsko nebude s rozhovory o americké základně spěchat. Varšava chce získat co nejvýhodnější podmínky. Je proto možné, že náš severní soused nestihne dohodu uzavřít do konce Bushova prezidentského mandátu.

Česko jednání o radaru dotahuje, Polsko zaostává. O termínu finalizace rozhovorů není řeč. „Rychlý postup Prahy je pro nás nakonec příznivý, Američané budou chtít ukončit jednání s námi rovněž brzy, a protože nás potřebují, budou muset přistoupit na naše podmínky,“ soudí předseda polského parlamentu Bronislaw Komorowski. 

Podle Komorowskiho nebude Polsko souhlasit, pokud USA nenabídne výrazné a konkrétní gesto. Tím se rozumí americké rakety středního a krátkého doletu pro polskou armádu a miliony dolarů na její modernizaci. Opozice vládě vytýká, že komplikuje jednání. Podle bývalého premiéra Jaroslawa Kaczynskiho mohlo být Polsko tak daleko, jako je dnes Česká republika. „Češi jdou správnou cestou, i my jsme měli takovou šanci. Snad ji ještě máme a Donald Tusk ji využije,“ dodává bývalý polský premiér. 

Ještě před několika týdny Praha a Varšava mluvily jedním hlasem: v jednání s USA budeme své kroky koordinovat. Česko má ale k dohodě blíže než jeho severní soused. „Není žádná společná strategie. Vy jednání končíte, my ne, vy otevřeně říkáte: chceme radar a polská vláda jako by nevěděla, zda základnu vůbec chce. Tusk asi čeká na příštího amerického prezidenta,“ vysvětluje komentátor deníku Gazeta Wyborcza Bartosz Weglarczyk. 

Podle pozorovatelů poslední kolo jednání neskončilo úspěšně. Jsou slyšet i hlasy o fiasku a uvíznutí na mrtvém bodě, dokonce i o možnosti, že základna v Polsku vůbec nebude. Kvůli protiraketovému štítu před schůzkou Topolánka s Bushem spolu telefonovali šéfové diplomacií USA a Polska.

„Česko na začátku přijalo jinou taktiku, my kromě štítu jednáme i o posílení naší armády, Češi jsou v jiné situaci,“ poznamenává polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Polský ministr obrany mluví o nejbližším týdnu jako o zásadním pro další průběh jednání. Dnes a zítra se ve Varšavě koná další kolo rozhovorů. 10. března bude s Bushem jednat přímo polský premiér.