V Haagu začal-nezačal proces s Karadžičem bez Karadžiče

Haag - V Haagu dnes po dvou odkladech začal proces s bývalým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem, líčení ale bylo po několika minutách odloženo na úterý. Karadžić k soudu nepřišel na protest proti tomu, že mu soud údajně nedal dost času na přípravu obhajoby. V jednom z nejsledovanějších procesů posledních let se má před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) zodpovídat z válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti, jichž se podle obžaloby dopustil během války v Bosně a Hercegovině v polovině devadesátých let. Hrozí mu doživotí, on sám ale jakoukoli vinu popírá a proces označuje za politický.

Spis má téměř milion stránek

Už před několika dny Karadžić dopisem tribunálu oznámil, že se pondělního zahájení procesu nezúčastní, protože jeho obhajoba není připravena. Někdejší bosenskosrbský předák, který se chce hájit sám, již dříve několikrát žádal o odklad procesu, aby měl čas se na něj řádně připravit - obžalovací spis má přes 900 tisíc stran.

Hlavní soudce sdělil, že úterní jednání začne brzy odpoledne a že v případě další Karadžičovy nepřítomnosti soudci zváží jmenování právníka, který by obviněného v procesu obhajoval. Žalobce trvá na tom, aby soud obžalovanému obhájce určil bez ohledu na jeho přání.

Podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové je pravděpodobné, že Karadžić nepřijde ani v úterý. Odmítá se dostavit, pokud nedostane devět měsíců na přípravu obhajoby. V úterý ale obžaloba začne seznamovat trubunál s důkazy proti obviněnému.

Karadžičův postoj byl ranou pro příbuzné desítek tisíc obětí brutální bosenské války. Jejich zástupci protestovali před budovou haagského tribunálu. Ti, kdo přežili, nenávidí Karadžiče jako politika, jehož sen o etnicky čistém velkém Srbsku rozpoutal nejhorší masakr v Evropě od konce 2. světové války. Karadžič měl podle původních plánů svoji verzi balkánské války a své role v ní představit příští týden. Vůbec ale není zřejmé, jak se soud vyvine.

Hlavní soudce v procesu s Karadžičem:

„Vzhledem k nepřítomnosti obviněného i advokáta, který by ho zastupoval, bude dnešní soudní řízení odloženo… Proces začne v úterý ve 14:15 odpoledne tím, že prokurátor Alan Tieger seznámí tribunál s důkazy proti obviněnému… Žádáme Karadžiče, aby zde byl, aby tak jeho proces již nebyl blokován.“

Podle obžaloby je Karadžić odpovědný za vyhlazování a vraždy, věznění a vyhánění nesrbského obyvatelstva Bosny, kterých se od března 1992 do konce listopadu 1995 dopouštěli příslušníci srbských a bosenskosrbských sil. Je také odpovědný za ostřelování Sarajeva s cílem zabít a zastrašit civilní obyvatelstvo nebo za masakr muslimů ve Srebrenici v roce 1995.

Karadžić požadoval stažení všech obvinění, protože mu prý někdejší americký vyjednávač Richard Holbrooke v roce 1996 nabídl imunitu výměnou za to, že se stáhne z veřejného života. Soud žádost odmítl s tím, že i kdyby to byla pravda, tribunál by se údajným slibem necítil být vázán. Holbrooke jakoukoli podobnou dohodu popřel.

Srbská policie dopadla Karadžiče loni v červenci v Bělehradě po třinácti letech na útěku. Po jeho zadržení jsou na svobodě už jen dva uprchlíci ze 161 osob, které byly u ICTY obviněny z válečných zločinů: bývalý velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić a bývalý předák vzbouřených chorvatských Srbů Goran Hadžić.